NA LISTI PEDOFILA

ŠTO DANAS RADI HRVATSKI SVEĆENIK SA 'SPOTLIGHTOVE' LISTE ZLOSTAVLJAČA? Bivši župnik Ljubičić uživa u mirovini u domu na Krku

Na slobodu je pušten u svibnju 2012. nakon što je usvojena njegova molba za ranije puštanje
Rab, 280407.Zupanijski sud u Rijeci potvrdio je presudu kojom je 65-godisnji svecenik Drago Ljubicic, zupnik iz Banjola na otoku Rabu, u prosincu 2007. godine bio osudjen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine zbog bludnicenja nad maloljetnim djecacima.Na fotografiji: Drago Ljubicic Foto: CropixArhiva
 EPH

Među imenima svećenika koji su diljem svijeta sudski procesuirani zbog pedofilije na odjavnoj špici “Spotlighta”, ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji film, navodi se i jedan hrvatski slučaj. Riječ je o Dragi Ljubičiću, bivšem župniku iz Banjola na otoku Rabu, danas 71-godišnjaku koji provodi mirovinu u Domu za umirovljene svećenike na Krku.

Skraćena kazna

Dragi Ljubičiću u studenome 2009. Županijski sud u Rijeci potvrdio je presudu iz prosinca 2007. te je tada pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima. Nakon sudskog procesa koji je zbog osjetljivosti slučaja bio zatvoren za javnost svećenik je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina koje je kao župnik i vjeroučitelj počinio u prostorijama župne crkve Svete Lucije u Banjolu te u prostorijama područne osnovne škole.

Odmah nakon pravomoćne presude, Ljubičić je nekoliko tjedana proveo na Odjelu dijagnostike u Bolnici za osobe lišene slobode, nakon čega je bio prepraćen u Lepoglavu na izdržavanje kazne. Iz zatvorenog dijela lepoglavske kaznionice s vremenom je bio premješten u njegov poluotvoreni dio. Na slobodu je pušten u svibnju 2012. nakon što je usvojena njegova molba za ranije puštanje na slobodu. Izašao je iz zatvora ranije zato što je odslužio dvije trećine kazne, kao i zbog uzornog vladanja, starije dobi te činjenice da je u lepoglavskoj kaznionici dragovoljno prošao program prevencije recidivizma, odnosno vježbanja kontrole ponašanja.

Neprimjereni dodiri

Ljubičić je rodom iz Poljica, malog mjesta u okolici grada Krka. Prvi slučajevi pedofilije zabilježeni su u proljeće 2003., odnosno oko dvije godine nakon njegova dolaska u župu u Banjolu. Prema optužnici, dječacima je prilazio tijekom odijevanja ministrantske haljine te im pod izlikom pomaganja, a zapravo s namjerom da zadovolji svoj nagon, zavlačio ruku pod odjeću ili ih preko odjeće dodirivao po intimnim dijelovima tijela. Slične su se stvari događale i dok je djecu vozio u automobilu, a u optužnici se navode i slučajevi u kojima je dječake tijekom vjeronauka u školi pozivao da mu sjednu u krilo i na taj način pregledavao bilježnice te ih pritom dodirivao preko odjeće. Jednom je prilikom od učenika tražio da skine odjeću kako bi mu “pregledao” ogrebotinu na nozi zadobivenu pri padu s bicikla.

Skandal je izbio nakon što su dvije majke o zlostavljanju otvoreno porazgovarale sa svojim sinovima koji su im se konačno povjerili i ispričali što im se događalo u crkvi i školi. Do tada su se bojali o tome govoriti jer je velečasni Ljubičić uživao veliki ugled u zajednici, no nakon skandaloznih ispovijedi svoje djece, roditelji su obavijestili policiju te je pokrenuta istraga koja je rezultirala podizanjem optužnice. Crkva je, pak, Ljubičića povukla iz službe te ga već prije suđenja smjestila u Dom za umirovljene svećenike na otoku Krku.

Na suđenju sve negirao

U postupku su oštećeni dječaci svjedočili preko videolinka, uz stručnu pomoć, a svjedočile su i njihove majke. Iznoseći svoju obranu na sudu, Ljubičić je negirao da je dodirivao dječake namjerom spolnog zadovoljavanja. Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Tatjana Čargonja proglasilo je Ljubičića krivim te je za tri djela u kojim je u više navrata bludničio nad dječacima osuđen na kazne po 10 mjeseci, a za dva slučaja pipkanja na 6 mjeseci zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od tri godine. Odmah nakon puštanja iz zatvora 2012. godine, Ljubičić je smješten u Dom za umirovljene svećenike na Krku, gdje je i danas, te je izvan službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:41