PROTIV VLASTITOG MINISTARSTVA

ČOVJEK KOJI ŽELI VODITI OBRAZOVNU REFORMU LOBIRAO DA ŠKOLA NJEGOVE DJECE ODUSTANE OD TE ISTE REFORME Neobičan slučaj državnog tajnika Glunčića

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U danu kada je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak morila slatka briga kako će od 215 prijavljenih škola odabrati onih 80 za eksperimentalnu primjenu reforme od jeseni, zagrebačka Osnovna škola Tina Ujevića još se oporavljala od muke s uzavrelom raspravom ući ili ne ući u eksperiment.

Ravnateljica škole Vlatka Mihelić dobila je 90-postotnu podršku zbornice da se škola prijavi za eksperimentalnu reformu, no roditelji - čija se odluka o prihvaćanju također traži - u posljednji su tren rekli “ne” reformi. Doprinos u raspravi među roditeljima dao je i predsjednik Vijeća roditelja koji je, kako su nam potvrdili u školi, objasnio svoje razloge zašto je protiv reforme. Riječ je glavom i bradom o državnom tajniku u Ministarstvu obrazovanja Matku Glunčiću.

Kritičar reforme

Poznato je da je ministrica iz HNS-ove kvote dolaskom u Ministarstvo naslijedila određeni broj dužnosnika prijašnjeg HDZ-ova ministra, uključujući i Glunčića. Poznato je i da je Glunčić kritičar kurikularne reforme, što je i javno manifestirao, a zna se i to da se prijavio za voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

Za predsjednika Vijeća roditelja izabrali su ga predstavnici roditelja ostalih razreda. Ne bi li u školi bili sigurni da dvije funkcije - jedna u ministarstvu i druga u školi, ne znače sukob interesa, stvar je provjerena u nadležnom povjerenstvu. Ispalo je, tumače u školi, da državni tajnik nije u sukobu interesa, ali u školi ne prima naknadu za svoj posao predsjednika Vijeća roditelja i tako ostaje na njegovu čelu.

Igrom slučaja, baš je tu školu ministrica posjetila prije desetak dana i tom prigodom izrazila nadu da će se, kako je rekla, tako dobra škola prijaviti na javni poziv.

- Tata Glunčić ne skriva dojam da reforma po njemu nije dovoljno dobro osmišljena jer postoje određena pitanja na koje nema odgovora. On je smatrao, što je legitimno, da treba podijeliti svoje mišljenje s roditeljima te da svatko odluči što je najbolje. Ako ćemo iskreno, na neka pitanja koja je otvoreno postavio vezano uz reformu ni ja nemam odgovore kao zagovornica kurikularne reforme.

Tata Glunčić nije bio agresivan u nastupu, bio je korektan, iako su mi jasne političke konotacije ove priče i bojim se da zbog ovoga ne ispašta škola - govori ravnateljica Mihelić, koju je Glunčić izvijestio o rezultatima glasanja roditelja četiriju razreda. U jednom su roditelji bili izričito protiv, u drugome izričito za, a u trećem i četvrtom “na knap” za.

Zatvorene prijave

- Nakon glasanja, Vijeće je poslalo mail da s obzirom na rezultate ne mogu dati suglasnost za ulazak škole u eksperimentalnu primjenu. Za nas je tu priča završila - kaže ravnateljica, svjesna da se našla u situaciji političkog obračuna preko leđa škole. Objašnjenje državnog tajnika Glunčića, nažalost nismo čuli.

Ipak, priča iz Tina Ujevića otvorila je još neka pitanja. Jedno je od njih kako je Ministarstvo obrazovanja zamislilo da škole do 15. ožujka dostave odobrenje za pilot-projekt reforme od roditelja, uključujući učenike prvih razreda, ako su upisi u prve razrede u lipnju? Ista je situacija sa srednjim školama.

U HNS-u ljuti: O ovome ćemo pričati s koalicijskim partnerom

Ministricu Divjak pitali smo kako komentira situaciju u kojoj njezin državni tajnik bojkotira projekt Ministarstva, no u odgovoru se nije referirala na Glunčića:

- Škola ‘Tin Ujević’ izvrsna je škola s mnoštvom projekata i motiviranim mladim učiteljima koje sam imala priliku osobno upoznati. Stoga sam uvjerena da će učitelji učiniti sve da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje i u tome mogu računati na punu podršku MZO-a i mene osobno - poručila je Jutarnjem.

Član Predsjedništva HNS-a koji je želio ostati anoniman prokomentirao je događaj riječima: - To je definitivno sramotno ponašanje državnog tajnika koji otvoreno agitira protiv plana rada Vlade RH, kao i protiv preporuka Europske komisije. O ovome ćemo razgovarati s našim koalicijskim partnerima, a što se tiče reforme obrazovanja, ona očito ide uspješnije nego što bi možda neki htjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:20