TEŠKO ZA NADOKNADITI

CRNE BROJKE Sisačko-moslavačka županija prošle je godine poslovala s gubitkom od 314 milijuna kuna, a stopa nezaposlenosti najveća je u Hrvatskoj

 HANZA MEDIA

Iako proizvodno i izvozno orijentirana županija, koja bilježi kontinuirani devizni suficit, Sisačko-moslavačka županija prošle je godine poslovala s gubitkom od čak 314 milijuna kuna, istaknuto je na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak.

- Konsolidirani rezultati poslovanja za prošlu godinu su negativni jer kada Petrokemija Kutina kao najveći gospodarski subjekt na području Županije posluje s gubitkom, onda je to teško nadoknaditi, s obzirom na to da su druge tvrtke neusporedivo manje, rekao je Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak.

Dodao je da je stanje zabrinjava još više jer Sisačko-moslavačka županija ima i najveću stopu registrirane nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj, 17,2 posto, dok je prosjek Hrvatske 6,9 posto. Istodobno, smanjen je i broj zaposlenih, a nepovoljna je i strukturu odnosa umirovljenika i zaposlenih.

- U našoj županiji taj je odnos oko 0,92 zaposlena na jednog umirovljenika. No, ni na razini Hrvatske nije puno bolje jer na jednog umirovljenika dolazi 1,27 zaposlenih, uslijed čega je upitna održivost mirovinskog sustava, zaključio je Mesarić.

Kako je istaknuto na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore, ipak se nazire tračak optimizma u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije. Kao dobar trend istaknuta je promjena stanja u Petrokemiji, u kojoj nakon promjene vlasničke strukture, stvari idu nabolje, a dašak optimizmna pružaju tvrtke iz drvnog sektora s izuzetno kvalitetnim poslovanjem, a pozitivnih primjera ima i u drugim sektorima kao na primjer dobro poslovanje Hippa Croatia, Mlina i pekare, Lonie, Selka, Optiplasta.

Na sjednici je prihvaćena i Odluka o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu će dobiti kutinski Selk d.d., u kategoriji srednjih poduzeća MMM – Vukelić d.o.o. iz Brestače, a malih poduzeća Sano d.o.o. iz Popovače. Nagradu za inovativnost dobit će sisački Auto promet Sisak d.o.o. za inovativni i edukativni pristup putnicima u putničkom autobusnom prometu primjenom modernih tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:06