SMJENA

CROATIA AIRLINES DOBIVA NOVOG DIREKTORA, A STARI ODLAZI NA BLISKI ISTOK? Krešimir Kučko dobio ponudu od nekad najveće avio-tvrtke Arapskog poluotoka

Krešimir Kučko
 Bruno Konjević / CROPIX

Jasmin Bajić od 4. studenoga novi je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, odlučio je u ponedjeljak Nadzorni odbor tvrtke. Nadzorni odbor time je prihvatio prijedlog Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju koje je 20. listopada predložilo Bajića za novog direktora nacionalne aviokompanije.

Prema prijedlogu CERP-a, što je Nadzorni odbor također prihvatio, Bajić je za prvog čovjeka Croatia Airlines imenovan na šest mjeseci. Kako neslužbeno doznajemo, u tih šest CERP će prvo poništiti još aktualni natječaj za izbor jednog člana Uprave CA i raspisati novi natječaj, kojim će se tražiti dva člana Uprave Croatia Airlinesa. Naime, Ministarstvo prometa i CERP morali su pod hitno imenovati novog predsjednika Uprave CA nakon što je dosadašnji, Krešimir Kučko, dao ostavku na to mjesto. Njemu 4. studenoga istječe mandat, a u slučaju da kompanija nakon tog datuma ostane bez predsjednika Uprave, kompanija bi ostala bez licence za obavljanje letačkih operacija.

Jasmin Bajić je u Croatia Airlinesu od 1994. godine, a sada je na poziciji direktora kontrolinga i unutarnjeg nadzora. Ekonomski fakultet, smjer marketing, završio je u Sarajevu. U kuloarima se može čuti kako se za Bajićevo imenovanje snažno zalagao bivši direktor Ivan Mišetić s kojim je Bajić u jako dobrim odnosima. Primjerice, 2012. godine njih dvojica su zajedno s Mirkom Tatalovićem objavili knjigu Menadžment zrakoplovne kompanije.

Kako piše specijalizirani portal Exyuaviation.com, dosadašnji direktor CA Kučko dobio je ponudu za posao direktora bahreinske nacionalne aviokompanije Gulf Air. Bivši direktor Gulf Aira, Maher Salman Al Musallam, podnio je ostavku na to mjesto u lipnju ove godine, nakon neuspjele borbe s dugovima i enormnim gubicima.

Gulf Air nekad je bio najveća aviokompanija na Bliskom istoku, no njezin je pad započeo nakon što se Katar povukao iz te tvrtke 2002. godine. Tri godine kasnije napustio ju je i Abu Dhabi, a Oman je iz tvrtke izašao 2007. godine.

Kučko je navodno interesantan Gulf Airu zbog svojih rezultata na čelu Croatia Airlinesa, no njegovo imenovanje još uvijek mora proći nacionalnu skupštinu Bahreina, čiji se brojni zastupnici protive postavljanju stranca na čelo nacionalnog zračnog prijevoznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09