DANI ŽALOSTI U S. MAKEDONIJI

CURE DETALJI STRAŠNE NESREĆE U KOJOJ JE POGINULO NAJMANJE 14 LJUDI Autobus je prešao na suprotnu stranu ceste, probio ogradu i prevrnuo se

 
 Ivana Batev / CROPIX

Vlada Sjeverne Makedonije je četvrtak i petak proglasila za dane žalosti u povodu strašne tragedije koja se dogodila na autocesti Skoplje-Tetovo kada je u prometnoj nesreći poginulo 14 ljudi, piše srpska agencija Beta.

Premijer Zoran Zaev je nakon izvanredne sjednice Vlade kasno sinoć priopćio da je u nesreći kod sela Laskarci poginulo 14 osoba i da je među ozlijeđenima njih nekoliko u teškom stanju.

U autobuskoj nesreći kod Skoplja, koja se dogodila jučer oko 17 sati, sedam osoba je poginulo na licu mjesta, a šestoro u skopskoj gradskoj bolnici "8. septembar". U međuvremenu preminula je još jedna osoba.

Među poginulima ima mlađih osoba, ali nema djece, a vozač autobusa je preživio, izjavio je ministar zdravstva Venko Filipče.

Premijer Zaev je najavio da će danas posjetiti ozlijeđene, a da će idućih dana makedonska vlada donijeti odluku o pomoći njihovim obiteljima.

Kako je istaknuo, razlozi prevrtanja autobusa u blizini naplatne rampe na autocesti još nisu poznati, a u tijeku je istraga koju vodi nadležni tužitelj.

"Mobilizirali smo sve snage i kapacitete da pomognemo ozlijeđenima. Brzo su intervenirali i policija i bolnice, i državne i privatne", rekao je makedonski premijer.

Zaev je ponovio da je istraga do sada utvrdila da je autobus tvrtke "Durmo turs" koji je išao u pravcu Tetova, prešao u suprotni trak, probio zaštitnu ogradu i pao u dolinu.

Srpske Novosti prenose lokalne medije, koji pišu da je do nesreće je došlo kada je na autobusu pukla guma zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu autoceste, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju.

Televizija Telma prenosi riječi jednog od očevidaca da su spasioci morali isjeći dio autobusa kako bi došli do ozlijeđenih.

"Jako se osjetio miris benzina i strahovali smo da će autobus eksplodirati ", kazao je on.

Kako su izvijestili očevici, mjesto nesreće je bilo stravično, a sve do dolaska hitnih službi, unesrećenima je pomagalo lokalno stanovništvo.

"Najprije su u pomoć došli lokalni stanovnici. Nije bilo djece, svi su bili odrasli. Rezali smo bus kako bismo spasili ljude. Čuli smo plakanje, bilo je strašno", rekao je predsjednik mesne zajednice u izjavi za Telmu, a prenosi Večer.

Na društvenim mrežama pojavile su se poruke zabrinutih građana koji masovno nude smeštaj za članove obitelji ozlijeđenih u autobuskoj nesreći, ali i potresne ispovijesti obitelji stradalih.

"Izvukao sam sina iz autobusa. Javio mi se mobilnim telefonom i samo rekao: "Ne znam što se dogodilo doživjeli smo nesreću". Od Gostivara sam odmah krenuo u Karpalak, bilo je strašno, izvukao sam ga iz autobusa", rekao je muškarac koji je svoje dijete sam odveo u Urgentni centar Klinike "Majka Tereza".

On nije jedini koji je došao. Mnoge obitelji su pohrlile na mjesto nesreće nakon što se saznalo za nesreću, a među njima i jedna majka čiji je vapaj slamao i najtvrđa srca. "Saša, gdje si Saša?", izgovarala je kroz suze dok se spuštala pored radnika hitnih službi prema olupini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25