ZAHVAT U AUSTRIJI

CURICA ČIJU JE BITKU PRATILA CIJELA HRVATSKA Malena Lorena opet operirana: 'U sali je bila 2,5 sata. Liječnici su oduševljeni njezinim napretkom'

Lorena Amidžić, 17-mjesečna djevojčica iz Črnkovaca operirana je u petak ujutro na klinici u austrijskom Linzu, gdje joj je liječnički tim predvođen dr. Michaelom Malekom drugi put u godinu dana obavio operativni zahvat razdvajanja sraslih čeljusti.

- Operacija je prošla. U sali je bila oko dva i pol sata, a mi smo je uspjeli na kratko vidjeti dok su je iz sale odvozili na jedinicu intenzivnog liječenje gdje će ostati neko vrijeme. Kako još uvijek nismo razgovarali s liječnikom ne mogu reći što je konkretno učinjeno, ali iz onoga što smo na kratko vidjeli dok su je vozili usta su joj bila otvorena, a čeljust razdvojena tako da vjerujemo kako je sve dobro prošlo - kazala nam je u telefonskom razgovoru Lorenina majka Anamarija, koja je sa suprugom Almirom za Linz otputovala u srijedu.

Podsjetimo, malena Lorena jedna je od rijetkih beba u svijetu rođenih sa sraslim čeljustima i kao takvoj liječnici u Hrvatskoj nisu joj mogli pomoći, pa je obitelj pomoć potražila u inozemstvu i našli su je u Austriji, gdje je malena prvi put operirana prije godinu dana. Nakon toga prvi je put u životu mogla konzumirati hranu, a da to nije kroz sondu.

No, u međuvremenu je ponovno došlo do sraštavanja jednog dijela desne strane čeljusti što je zahtijevalo novi operativni zahvat, pa su se roditelji sa svojom kćerkom opet zaputili u Austriju. Troškove operacije snosi HZZO. Anamarija Vidmar Amidžić kazala nam je da će s Lorenom u Austriji morati ostati oko dva mjeseca, a nakon toga u sljedećih nekoliko mjeseci morat će ići i na rehabilitaciju kako bi se učinilo sve da čeljust ponovno ne sraste.

- Optimistični smo iako nam je i ovaj put bilo emotivno teško kada su ujutro u 7 sati došli po nju. Malo je i ona bila nervoznija nego prvi put, jer je ipak starija i puno više razumije što se oko nje događa, pa je baš jako plakala kada su je odvozili u salu i razdvajali od nas, no brzo se smirila. Inače, liječnici su se čudili kako smo je uspijevali hraniti posljednjih mjeseci s obzirom na razinu sraslosti čeljusti. Oduševljeni su njezinim napretkom s obzirom na stanje u kojem jest, a suprug i ja smo optimistični i pozitivni. Vjerujemo da će sve biti dobro - kazala je Lorenina majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:26