VJETAR I KIŠA

'ĐAKOVAČKI VEZOVI' NAPRASNO PREKINULI Feštu u srcu Slavonije prekinulo jako nevrijeme

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2017. u 22:46

Djakovo, 080712
Odrzavaju se 46. Djakovacki vezovi, tradicionalna kulturno-turisticka manifestacija.
U svecanoj povorci sudionika 46. Dakovackih vezova predstavila su se 62 kulturno umjetnicka drusta, i vise od pedeset konjskih zaprega. U povorci je sudjelovalo oko 4000 sudionika, a povorku je pratio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.
Na fotografiji: detalj sa dogadjanja.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / CROPIX

Arhivska fotografija

 

Ispred đakovačke katedrale na novoobnovljenom Strossmayerovom trgu u petak navečer svečano su otvoreni 51. Đakovački vezovi no jaka kiša i vjetar  su nakon otvaranja prekinuli izvedbu scenske slike "Slavonac sam, time se ponosim". 

 Đakovački vezovi koji  se održavaju pod  pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Sabora i Vlade, otvorili su ih izaslanik premijera  osječko-baranjski župan Ivan Anušić i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić,

 "Veliki je ovo festival tradicije, kulture i baštine koju imaju ponuditi Slavonija i srce Slavonije, Đakovo. Prije 51 godinu dr. Zvonimir Benčević, utemeljitelj Vezova, pokrenuo je nešto što se do danas pretvorilo u najprepoznatljiviju kulturno-umjetničku i tradicijsku manifestaciju u cijeloj Hrvatskoj, prepoznatljivu i izvan granica RH, a svakako najpoznatiju u Osječko-baranjskoj županiji, rekao je župan Anušić. Istaknuo je kako je iznimno ponosan što je župan Osječko-baranjske županije u kojoj je grad Đakovo koji ima ovakvu tradiciju i manifestaciju

 Gradonačelnik Mandarić koji je i predsjednik Organizacijskog odbora đakovačke smotre folklora je istaknuo  "Đakovački vezovi – to smo mi, to je sve oko nas." Biti ponosan Slavonac, biti ponosan Đakovčanin znači voljeti svoju zemlju, svoje ljude, svoje običaje, svoje Vezove, rekao je gradonačelnik Mandarić.

 

 U nazočnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića, nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića, saborskih zastupnika i drugih uglednika, Vezovi su otvoreni scenskom slikom "Slavonac sam, time se ponosim" autora Mirka Ćurića, a u izvedbi glumaca, KUD-ova, tamburaških sastava i pjevača solista.   No, netom što je počela, scenska slika brzo je prekinuta zbog kiše i jakog vjetra

 Program 51. Đakovačkih vezova  nastavlja se sutra folklornim programom u Strossmayerovom parku, a nedjeljni dio počinje središnjom priredbom smotre – svečanim mimohodom svih sudionika kojih će ove godine biti oko 3.500 u više od 50 skupina iz zemlje i inozemstva – Turske, Poljske, Makedonije i dr. 

 

 Vezovi će biti zatvoreni u nedjelju navečer na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku izborom najljepših narodnih nošnji.

Tagovi

Izdvajamo