ŠEFICA STARTA

DALIJA OREŠKOVIĆ KAŽE DA JOJ SVE MIRIŠI NA VELIKU KOALICIJU HDZ-a I SDP-a 'Neću podržati Milanovića jer je njegov čovjek spasio Plenkovića!'

Dalija Orešković
 Marko Todorov / CROPIX

Predsjednica stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u emisiji Novi dan televizije N1 progovorila je o slučaju premijera Plenkovića koji je zatražio izuzeće njezine nasljednice Nataše Novaković u odlučivanju o njegovom potencijalnom sukobu interesa, a osvrnula se i na situaciju u svojoj stranci te aktualna politička pitanja.

Na pitanje što blokada rada operativno znači za rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Orešković je odgovorila da ono nije blokirano u svim postupcima, ali je blokirano u onim najvažnijim.

- Ali postoje neke dobre vijesti - najviše nade dalo mi je činjenica da je Nataša Novaković odustala od razmišljanja o ostavci, rekla je Orešković i napomenula da ne bi bilo dobro da se samo zbog ove novonastale situacije ide hitno intervenirati u dio Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Na opasku voditeljice da je ministar uprave Lovro Kuščević izjavio da će srediti stvari sa zakonom na način da se Povjerenstvo neće baviti 'trivijalnim stvarima', Orešković je uzvratila da je on po 'svom pravnom znanju i razumijevanju taj koji je trivijalan u svemu što radi'.

- Njegove namjere su od prvog dana toliko jasne i prozirne da je o njima bespredmetno govoriti. Njegove namjere su da se iz zakona izbaci sve ono što je smisleno. Kako možemo govoriti o trivijalnostima u trenutku kada se Povjerenstvo bavi slučajem predsjednika Vlade i dva ključna ministra, a tim se slučajem zapravo trebao baviti DORH, USKOK i tijela kaznenog progona, upitala je Orešković i dodala da je uloga medija u očuvanju neovisnosti Povjerenstva presudna.

- Uloga oporbe je da, kad se već usudi progovarati o nekim temama, da se barem dovoljno informira. Oporbom sam duboko razočarana, kazala je Orešković i posebno istaknula Nikolu Grmoju i Most koji su iznijeli plan o osnivanju antikorupcijke agencije.

- A tko bi trebao birati direktora te antikorupcijske agencije - tko će birati - biskupska konferencija, udruge civilnog društva, Željka Markić - opet će birati Hrvatski sabor, istaknula je Orešković i napomenula da je ključno tko bira članove i članice tog tijela.

Govoreći o svojim daljnjim političkim planovima, lomovima u Startu i mogućoj podršci predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića, Orešković je izjavila da su njezini bivši suradnici, koji su na samom kraju kampanje za EU izbore napustili predsjedništvo Starta, 'dobri ljudi' te da se nada da će pronaći neku platformu za svoje djelovanje.

- Mi se nismo posvađali, radi se o prevelikim emocijama i idealima, svi skupa smo platili danak političkom neiskustvu. Planovi su nastaviti graditi ono što smo započeli. Naše vrijeme tek dolazi, ali ono nije vezano za predstojeće predsjedničke izbore, rekla je Orešković.

- Neću podržati Zorana Milanovića. Sporna mi je činjenica da je njegov predstojnik ureda [Tomislav Saucha] bio taj koji je bio jezičac na vagi da se održi Vlada Andreja Plenkovića, što je dio njegove Vlade pretrčao u klub Milana Bandića, miriši mi to na koaliciju SDP-a i HDZ-a koja je ispod površine ali buja prema gore, kazala je Dalija Orešković i dodala da Hrvatskoj treba jasan zaokret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:38