ODUSTALA

DALIJA OREŠKOVIĆ USRED INTERVJUA OBJAVILA 'Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa!'

 Foto: Neja Markičević / CROPIX

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković komentirala je u emisiji Točka na tjedan televizije N1 neuspješan pokušaj Sabora da nakon isteka svih rokova izabere novu šeficu Povjerenstva.

- Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekla je Dalija Orešković u intervjuu Nataši Božić.

- Politika je imala priliku reći što misli, sasvim jasno i transparentno, ne skrivajući se iza parola u javnosti. Meni u daljnjem načinu na koji se politika, a prvenstveno Sabor, kao tijelo odgovorno za imenovanje, na ovakav način nemam namjeru dalje sudjelovati, izjavila je Orešković.

Na pitanje je li razočarana raspletom u Saboru, Orešković je odgovorila da nije i da ne osjeća gorčinu.

- Pokazatelji i trendovi sasvim su jasno najavljivali kako će se cijela ova priča rasplesti. Ako ono što sam ja u javnom prostoru predstavljala svih ovih godina političkoj garnituri predstavlja problem, onda to za mene nije razočaranje, nego kompliment. Ovo ni na koji način, da se ne bi svelo na to, ne govori ništa o mojoj protukandidatkinji. Dapače, ja ne mislim da je ona loša kandidatkinja niti za Povjerenstvo niti za obavljanje funkcije predsjednice Povjerenstva i činjenica da je podržana od vladajuće većine nikako ne govori da je ona njihov kandidat. Nju će definirati način na koji će pristupiti obavljanju svoje dužnosti i nitko neće navijati više od mene. Ovdje se ne radi o njoj, nego o tome kako se politika ponijela prema cijeloj instituciji, rekla je Orešković.

- Kad bih to mogla kratko sažeti, to je zadnji komentar gospodina Bačića i to je osnovna razlika mene i njega osobno. Nije problem reći da nismo uspjeli izglasati što smo htjeli, nije stvar niti koalicijskog dogovora, problem je u tome što je rekao: Pa dobro, ako ne izglasamo, ponovit ćemo natječaj, ja u tome ne vidim nikakav problem. Ja tu vidim ogroman problem, kako se poštuju institucije, potom razliku kako ja i Bačić gledamo njihovu odgovornost i zadaću i kako se te institucije vode. To je poruka koju si politika nije smjela dopustitii da pošalje prema građanima, dodala je.

Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz dosadašnju predsjednicu Daliju Orešković, kandidirala se Nataša Novaković. U petak, na glasovanju u Hrvatskom saboru, ni jedna nije dobila potrebnih 76 glasova. Naime, Nataša Novaković dobila je 75, a Dalija Orešković 46 glasova.

No, izabrani su članovi novog Povjerenstva - Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tatijana Vučetić.

Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na pet godina, a na dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:03