USKORO OSNIVA STRANKU

DALIJA ŽELI 'MAKNUTI' KOLINDU S PANTOVČAKA 'Nema nijednog njezina poteza kojeg se ne sramim, češkanje konja kada državu tresu afere nije primjereno'

 Tomislav Krišto / CROPIX, Ured predsjednice

Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i buduća predsjednica nove stranke Start najavila je registraciju stranke do kraja siječnja. Glavni prioritet joj je 'maknuti' Kolindu Grabar-Kitarović s Pantovčaka, kazala je u intervjuu za Dnevnik.hr.

Čime joj se toliko zamjerila? - Prije svega, svojim institucionalnim napadima na druga državna tijela i institucije, rekla je Orešković.

- Cijeli je njezin mandat kontinuirani niz prelijevanja jedne afere u drugu, kaže Orešković i dodaje da bi se Kolindi Grabar-Kitarović na privatne gafove moglo progledati kroz prste, ali je izdvojila i slučaj prijevare birača s donacijama, kao i slučaj Mamić.

- Zdravko Mamić organizirao joj je rođendansku proslavu i niz večera, a javnost nikad nije doznala zašto. Povjerenstvo je to htjelo istražiti, ali onda su druga državna tijela, pod utjecajem ili sugestijom s Pantovčaka, zauzela stav da se cijela afera treba staviti pod tepih, naglašava Dalija Orešković, podsjetivši da je Mamić danas u bijegu od hrvatskog pravosuđa.

- Najgori je krimen predsjednice države nikad razjašnjena smjena Dragana Lozančića (bivši ravnatelj SOA-e, op.a.), nikad odgovoreno na pitanje što je radila pred ogradom Bijele kuće i koja je bila svrha tog putovanja u Americi, a dokumentacija o tome nikad nije dostavljena, kaže Dalija Orešković i zaključuje kako su sve to dokazi da nam korupcija u državi cvjeta.

- Nisam vidjela nijedan njezin potez koji bih mogla pohvaliti ili kojeg se ne bih sramila, jasno kaže.

Podsjetila je na silna obilaženja mjesta bez, kako kaže, konkretne svrhe, povoda i plana.

- Tako i posljednji posjet udruzi koja se bavi konjogojstvom. Češkanje konja kada državu tresu brojne afere nije primjereno, rekla je Orešković te naglasila da je prioritet da se Kolinda Grabar-Kitarović zamijeni 'primjerenijom osobom', pa bi u tom slučaju prihvatila i nekoga tko joj nije prvi izbor.

Što se tiče bivšeg premijera Zorana Milanovića na mjestu predsjednika države, Orešković je odgovorila da ne bi bila pretjerano sretna takvim ishodom.

U politici joj je cilj, kaže, otvoriti vrata novim ljudima 'da shvatimo da politika ne mora biti tako degutantna i prljava kakvu gledamo u rastu Kluba Milana Bandića u Saboru'.

U slučaju masovnog prelaženja kod Bandića rekla je da se radi o prljavoj političkoj trgovini i nedostatku elementarnog osjećaja srama: - Možda bi mi bilo lakše kada bi pozadina bila cifra od 3 milijuna kuna jer je veliko iskušenje, a prilika čini lopova, a ne da smo moralno toliko devastirani da se nekoga može kupiti samo jamstvom mjesta u klubu i tajnice koja će te možda ponuditi kavom. Jesmo li se srozali do te razine da smo postali toliko jeftina i lako kupljiva roba?

Ocijenila je da su i Banske dvore i Pantovčak okupirali ljudi kojima tamo ne bi trebalo biti mjesto. Na pitanje koja je njezina politička ambicija, rekla je da joj je cilj duboka transformacija hrvatske države i njezina ustavnog poretka. Nije joj, barem zasad, u planu kandidatura za šeficu države.

Na pitanje je li zbog propasti nabavke borbenih aviona od Izraela netko trebao podnijeti ostavku, Orešković je odgovorila: - Ne netko, zbog diletantizma ostavku su trebali podnijeti mnogi.

Rekla je da predsjednica treba objasniti zašto je 'slijepa' i zašto nije upozorila na sve što je u ovom poslu bilo netrasparentno i zašto smo se osramotili u očima međunarodne javnosti. Trebali su, kaže, otići premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, kojeg je, kako prenosi Dnevnik.hr, trebalo pitati je li ga barem malo sram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:45