MURA-DRAVA-DUNAV

DAN EUROPSKE AMAZONE Stotine građana zajednički će skočiti u Dravu kako bi ukazali na važnost očuvanja rijeka i njihovih ekosustava

 Ivan Perić / CROPIX

Na Dan 'europske Amazone', koji se svake godine obilježava 14. srpnja, iz WWF-a su u nedjelju podsjetili na važnost očuvanja iznimno vrijednog riječnog krajolika i planiranog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država: Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Srbiji.

Velikim skokom (Big Jump), tj. zajedničkim skokom u Dravu, više stotina građanki i građana u nedjelju će, na simboličan način ukazati na važnost očuvanja rijeka i njihovih ekosustava: na kupalištu Cirkovečka u Varaždinu Drava Jump održat će se u organizaciji Rafting kluba Matis, Big Jump u Svetoj Mariji organiza Zaštitarsko- ekološka udruga Senjar, a na plaži kod Križnice bit će u organizaciji Općine Pitomača, s početkom u 15 sati, izvijestili su iz WWF-a.

Iako smo sve bliže očuvanju tog područja, rad na zaštiti prirode i održivi razvoj mora biti konstanta kako bi se savladale moguće prijetnje, među kojima je i posljednja izmjena Zakona o vodama kojom se dopušta vađenje sedimenta iz rijeka bez prethodnog poštivanja procedura prema direktivama Europske unije. Riječ je o štetnoj praksi kojoj moramo stati na kraj želimo li područje Mure, Drave i Dunava sačuvati i za buduće generacije, upozorila je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Revitalizacija rijeka pravi je smjer kojim treba ići, istaknula je.

Iz WWF-a su pojasnili da je do izglasavanja novog Zakona o vodama bilo potrebno poštivati europske direktive koje nalažu obvezu procjene utjecaja na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000 iskapanja sedimenta iz rijeka, ali da su izmjenama zakona i ukidanjem te obveze pojedini koncesionari dobili ovlašteni položaj što je, između ostalog, i protuustavno.

Neodrživim upravljanjem 'europske Amazone' i dalje će se ukapati riječna korita i izgubiti veze glavnog toka s rukavcima, poplavnim šumama i vlažnim livadama što će negativno utjecati na dostupnost pitke vode, ali i na gospodarske aktivnosti poput poljoprivrede ili šumarstva.

Zbog toga se, rekla je Korn Varga, prije donošenja bilo kakvog zaključka o suficitu, treba procijeniti količina sedimenta.

"Važno je očuvati prekrasno područje u kojem svoj dom nalaze razne zaštićene vrste poput bregunice, male čigre, vidre ili kečige", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:28