URED PREDSJEDNICE

DAN OTVORENIH VRATA POSVEĆEN UDOMLJAVANJU ŽIVOTINJA Grabar-Kitarović: 'Otkako mi je Kika došla, osjećam se opuštenije, zadovoljnije i sretnije'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

U povodu Dana zaštite životinja, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je u Uredu predsjednice ugostila udruge prijatelja životinja iz cijele Hrvatske s ciljem svraćanja pozornosti javnosti na odbačene i napuštene životinje uz poruku "Udomi, ne kupuj".

- Namjera nam je svratiti pozornost javnosti upravo na te odbačene i napuštene životinje, od kojih su mnogi bili kućni ljubimci, kako bi pogotovo našu djecu i mlade upozorili na ono što je životinjama najpotrebnije, a to je ljubav i briga - rekla je predsjednica na Danu otvorenih vrata, a s njom je bila i Kika, mješanka labradora i terijera, koju je predsjednica nedavno udomila.

U Uredu su bili predstavnici 14 udruga koje spašavaju i štite životinje iz cijele Hrvatske, a predsjednica je istaknula kako na temelju njihova primjera želi poslati poruku da je udomljavanje poželjnije i društveno odgovornije od kupnje životinja jer se tako spašava na stotine ljubimaca koji su u skloništima.

- Rješenje je naizgled jednostavno - dobra suradnja između udruga za zaštitu životinja i lokalnih vlasti koje osnivaju skloništa, obavljaju kontrole mikročipiranja, propisuju trajnu sterilizaciju i provode edukacije u školama. Želimo apelirati na provedbu Zakona o zaštiti životinja, upozoriti lokalne vlasti i zajednice na kontroliranje mikročipiranja, odnosno provjeru jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom što je prema zakonu bilo potrebno učiniti do kraja lipnja ove godine - rekla je Grabar Kitarović.

Istaknula je potrebu provođenja sterilizacije kao kontrolu populacije pasa i mačaka u cijeloj Hrvatskoj, što je već učinilo više od 100 lokalnih zajednica. Nužna je i regulacija prodaje životinja kako bi svi uzgajivači bili registrirani, radili legalno i plaćali porez, a osnivanjem inspekcije za zaštitu životinja spriječilo bi se crno tržište životinjama.

Predsjednica je rekla i kako se njezina udomljena kujica Kika dobro prilagođava novom životu u Uredu predsjednice i socijalizira se iako se, dodaje, još boji snažnih zvukova i teško prolazi kroz vrata.

Zagreb, 271018.
Ured predsjednice Republike Hrvatske, Pantovcak 241.
Povodom Dana zastite zivotinja u uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarovic odrzan je Dan otvorenih vrata na temu Udomi ne kupuj.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic sa svojim psom Kikom.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

- Otkako je Kika došla tu, osjećam se opuštenije, zadovoljnije i sretnije, tako da bih to preporučila svakome - rekla je predsjednica dodavši kako će nakon završetka njezina mandata, "kad god to bilo", Kika ići s njom jer je to njezin pas.

Kritičarima koji joj spočitavaju da je to njezin PR, poručila je neka kritiziraju.

- Da sam otišla u sklonište možda bih ranije udomila neku životinju. To je moj pas, donosi mi radost, nadam se da će to potaknuti udomljavanje - poručila je.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman pohvalio je predsjedničina nastojanja da promovira udomljavanje životinja.

- Prepuna su skloništa štenaca i mačića koji umiru, udruge se muče da ih zbirnu, a sve se može riješiti ako uvedemo reda, provedemo zakon i iskoristimo alate koji su nam dani, dakle kontrola mikročipiranja i propisivanje trajnih sterilizacija, a sad je na gradovima da to provedu. Ima ih puno koji su to učinili, a ima i onih koji nisu - rekao je Oman.

Zagreb, 271018.
Ured predsjednice Republike Hrvatske, Pantovcak 241.
Povodom Dana zastite zivotinja u uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarovic odrzan je Dan otvorenih vrata na temu Udomi ne kupuj.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:04