HDZ ODLUČUJE

DANAS JE SUDBONOSNI DAN ZA VLADAJUĆU KOALICIJU Gradski ogranak nije u stanju donijeti konačnu odluku, to će morati preuzeti Plenković!

Zagrebački HDZ oštro je podijeljen na grupu koja se zalaže za nastavak koalicije s Bandićem do kraja mandata te onu koja želi raskinuti tu koaliciju
Milan Bandić
 Davor Pongračić / CROPIX

- Nema nikakve šanse da Milan Bandić u četvrtak s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine povuče prijedlog Generalnog urbanističkog plana. Neovisno o tome kakvu će političku odluku sutra donijeti vodstvo zagrebačkog HDZ-a – rekao je jučer za Jutarnji list bliski suradnik zagrebačkog gradonačelnika.

Konačna odluku o tome kako će se zastupnici HDZ-a postaviti prema Bandićevu prijedlogu GUP-a donijet će se tek danas navečer nakon sjednice Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, kojoj će prethoditi konzultacije vodećih ljudi gradskog HDZ-a sa šefom stranke Andrejom Plenkovićem i njegovim najbližim suradnicima.

Konačna odluka

Ono što je već sada sigurno jest to da Plenković i vrh zagrebačkog HDZ-a danas neće brusiti stav (samo) o GUP-u, nego i donositi bitnu političku odluku – raskid ili nastavak koalicije HDZ-a s Bandićem i na zagrebačkoj i na nacionalnoj razini.

- To je jasno jer je apsolutno nemoguće da HDZ odbaci GUP, a Bandić nastavi podržavati Plenkovićevu Vladu – kaže izvor iz zagrebačkog HDZ-a.

Iz razgovora s brojnim dužnosnicima gradskog, ali i nacionalnog HDZ-a, kao i s njihovim zastupnicima u Skupštini, sigurno je samo da će šef HDZ-a danas morati prerezati i donijeti konačnu odluku, jer zagrebački HDZ to očito nije u stanju.

Gradski HDZ oštro je podijeljen na grupu koja se zalaže za nastavak koalicije s Bandićem do kraja mandata, te onu koja želi raskinuti tu koaliciju kako bi na unutarstranačke izbore mogli izaći bez hipoteke da su još uvijek Bandićevi “zagrebački žetončići”.

- Odluku o našem stavu prema GUP-u donijet ćemo u srijedu navečer na sjednici Gradskog odbora HDZ-a, a dotad ćemo se još konzultirati – rekao nam je jučer bliski Plenkovićev suradnik.

Predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet, koga naši sugovornici iz gradskog HDZ-a svrstavaju među pobornike nastavka suradnje s Bandićem i u Zagrebu i na nacionalnoj razini, kaže kako je dosta otezanja i da HDZ danas treba donijeti političku odluku.

- Gradski odbor HDZ-a u srijedu mora, bez odgode, donijeti definitivnu odluku hoće li podržati GUP ili prekinuti koaliciju s Milanom Bandićem – jasan je Prgomet.

Drugi izvor iz zagrebačkog HDZ-a tvrdi da je za stranku najelegantnije i politički najmudrije rješenje odgoditi izglasavanje GUP-a za par mjeseci dok se ne okončaju unutarstranački izbori.

- Zalažem se za to da HDZ odluči u četvrtak podnijeti amandmane na prijedlog GUP-a, a da prije same sjednice Skupštine Plenković s Bandićem postigne dogovor o tome da njegovi zastupnici podrže naše amandmane, odnosno još jednu malu odgodu izglasavanja GUP-a. Naime, HDZ bi tim potezom dobio na vremenu jer bi cijeli proces donošenja GUP-a bio odgođen sve dok se o amandmanima ne očituje Ministarstvo graditeljstva. U međuvremenu bismo mi okončali izbore u stranci, a potom bi Bandiću vratili uslugu i podigli ruke za GUP – kaže naš sugovornik.

Istina je da bi u tom slučaju HDZ uspio “kupiti” vrijeme, jer su nam u Ministarstvu graditeljstva potvrdili da ne postoji zakonom propisani rok u kojem se moraju očitovati o amandmanima.

Zeleno svjetlo

Oporbeni zastupnici u Skupštini s kojima smo jučer razgovarali tvrde kako je najizglednija opcija da će HDZ u četvrtak podnijeti amandmane i da će zastupnici većinom glasova to prihvatiti, što zapravo znači da se o GUP-u neće ni glasati sve dok Ministarstvo graditeljstva ne da zeleno svjetlo za novopristigle izmjene.

Oporbenjaci tvrde kako je moguće da Bandić sam povuče GUP s ove sjednice ili da HDZ glasa protiv Bandića - no obje solucije smatraju malo vjerojatnima.

- Očekujem da će HDZ dati nekoliko amandmana koji će biti “kamilica” u funkciji kupovanja vremena – kaže gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

S druge strane, Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ističe kako će HDZ-ovi amandmani vjerojatno biti interesnog tipa te da u tom slučaju neće glasati za njih. Ujedno navodi kako oporba neće podnositi nikakve amandmane jer traže da cijeli GUP ide na lokalni referendum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:59