MATERIJALNA PRAVA

Danas počinju pregovori Vlade i sindikata o kolektivnim ugovorima: Dolazi li kraj božićnicama i regresu?

ZAGREB - Vlada i sindikati javnih službi danas bi trebali početi pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, kao predsjednik vladina Pregovaračkog odbora za pregovore o TKU za službenike i namještenike u javnim službama, pozvao je na sastanak osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Vlada najavila rušenje kolektivnih ugovora: ´Alternativa je raspad cijelog sustava´



TKU kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. godine, što znači da sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama. Kako prenose mediji, neki od sindikata već su najavili da se neće odazvati na prvi sastanak o izmjenama TKU-a, koji bi se trebao održati u 15 sati u Banskim dvorima.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja neće se odazvati Vladinu pozivu na pregovore. Prvi čovjek sindikata Vilim Ribić o Vladinim najavama rezanja regresa i božićnica kazao je: Naše su božićnice ionako već dali HEP-u. I čelnik Preporoda Željko Stipić rekao je da je Vlada pala na nekoliko ispita vjerodostojnosti, pa i u partnerskome odnosu sa sindikatima, te teško da će dobiti njihovu potporu, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:49