SPORNA MISA

ĐAPIĆ PREDLAŽE KOMEMORACIJU ZA ŽRTVE BLEIBURGA U ZAGREBU 'Zabrana u Austriji je napad na katoličke biskupe, ovo je velika šansa da izađu iz rovova

Anto Đapić
 Paun Paunovic / CROPIX

- Komemoracija za hrvatske žrtve križnog puta na Bleiburg treba se već od ove godine misnim slavljem obilježavati u Zagrebu, a u Bleiburgu trebamo napraviti Muzej križnog puta - poručio je iz Osijeka Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, nezadovoljan činjenicom da je austrijska katolička crkvena vlast zabranila misno komemoriranje na Bleiburgu.

Đapić, kaže, nije potpuno iznenađen odlukom austrijskih biskupa, ali ga je iznenadilo "da se biskupi usuđuju zabranjivati mise, što nije u duhu ni kanonskog prava, ni kršćanskog poslanja".

- Ovaj je potez žestoki napad i na katoličke biskupe u Hrvatskoj, koji su se snažno suprostavili svetosavskom ponašanju patrijarha Irineja, koji ih je optužio i za ustaštvo. Posljedica je to i izlaska katoličke crkve u Hrvata iz rovova, koja posljednjih mjeseci pokazuje snažne znakove preuzimanja odgovornosti za zaštitu hrvatskih interesa, entiteta i zajedništva. Ovo je velika šansa za Hrvatsku, za katoličku crkvu i biskupe u našoj zemlji, da snažno izađu iz rovova i da komemoracija za žrtve križnog puta hrvatskog naroda bude u Zagrebu, sada i ubuduće - rekao je Đapić, koji smatra da bi na taj događaj došlo pola milijuna ljudi.

Pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da se očituje o njegovom prijedlogu te time ohrabri biskupe. Predlaže i da se međudržavnim ugovorom Hrvatske i Austrije definira prostor na Bleiburgu za "provorazredni nacionalni muzej na najvišim standardima hrvatske znanosti, da kroz hodočašća, ekskurzije i edukaciju sve generacije našeg naroda mogu tamo doći i spoznati što se s nama događalo".

Dodao je i kako će se "kao katolik i vjernik unatoč (svojim) stavovima oko političkog srpstva u Hrvatskoj, i zločina nad našom zemljom, uvijek zalagati da predstavnik srpske pravoslavne crkve može držati vjerske obrede i nad najgorim zločincima, ukoliko su sahranjeni u Hrvatskoj. Jer to je pitanje iznad politike, to je pitanje ljudskog dostojanstva i odnosa prema mrtvima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:57