BIVŠA TUŽITELJICA

Del Ponte o oslobođenju generala: 'To je veliko, veliko iznenađenje! Pročitat ću presudu da vidim što je krenulo krivo'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2012. u 20:43

'Moram vidjeti što je krenulo krivo između prvostupanjske presude i žalbe'

ZAGREB - Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu Carla del Ponte izjavila je u petak za HTV da je iznenađena oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

UŽIVO VIDEO, FOTO Gotovina: 'Ovo je točka na 'i', rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti!', Josipović: 'Bili ste žrtve u miru, nosili ste tuđi teret! Hvala vam, zadužili ste Hrvatsku'

"Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostupanjskom postupku. Bilo je to veliko, veliko iznenađenje. Namjeravam pročitati sudsku presudu kako bih vidjela što je krenulo krivo između prvostupanjske presude i žalbe", izjavila je ona.

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinje tijekom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostupanjsku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorna kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica generala nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata i da nisu odgovorni za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tijekom Oluje što je bio temelj njihove osuđujuće presude.

Izdvajamo