RAZMJENA ISKUSTAVA

Delegacija MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja u posjetu izraelskoj policiji

Delegacija Centra “Ivan Vučetić” u posjetu izraelskoj policiji
 MUP

Delegacija stručnjaka MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” predvođena načelnicom Centra Andreom Ledić, posjetila je izraelske kolege s Državnog instituta za forenziku – DIFS (Division for Identification and Forensic Sciences), javlja MUP.

Nakon nedavnog susreta izraelskog ministra sigurnosti Gilada Erdana s ministrom unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Davorom Božinovićem, kada je između ostalog dogovoreno jačanje suradnje u razmjeni forenzičnih iskustava između dvije države, delegacija stručnjaka MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” predvođena načelnicom Centra Andreom Ledić, posjetila je izraelske kolege s Državnog instituta za forenziku – DIFS (Division for Identification and Forensic Sciences).

DIFS je jedna od vodećih ustanova takve vrste u svijetu s golemim iskustvom rada u svim područjima forenzičnih znanosti, a uz stručnjake iz Centra “Ivan Vučetić”, hrvatsku delegaciju činili su i prof.dr.sc. Dragan Primorac, inicijator suradnje dviju institucija koji je tom prilikom predstavljao i Američku Akademiju za forenzične znanosti te ravnatelj Instituta za antropologiju doc.dr.sc. Saša Missoni, koji se posebice fokusirao na područje forenzične antropologije.

Posjet izraelskom DFIS-u započeo je sastankom s gospođom Myriam Azoury, načelnicom DIFS-a te najpoznatijim izraelskim forenzičarom prof.dr. Yossi Almogom.

Legendarni izraelski forenzičar prof.dr. Yossia Almoga dobitnik je mnogih odlikovanja iz područje forenzičnih znanosti, uključujući prestižnu „Lucasovu medalju“ Američke akademije forenzičnih znanosti (AAFS).

Načelnica DIFS-a, general Azoury tom prilikom prezentirala je novi ustroj DIFS-a, rađen sukladno tzv. „CSI Concept-u" izraelske policije.

Naglasila je izniman značaj povezanosti policijskih službenika koji rade na obradi mjesta događaja i onih koji materijalne tragove pronađene na mjestu događaja kasnije obrađuju i vještače. Načelnica Azoury posebno je istaknula da je „Osnova i preduvjet za promicanje izvrsnosti u forenzičnim znanostima kontinuirano cjeloživotno obrazovanje djelatnika podizanjem akademskog stupnja te sudjelovanjem u raznim znanstvenim projektima“.

Tijekom sastanka razgovaralo se o razmjeni iskustava i najboljih praksi dviju respektabilnih forenzičnih instituta koji se susreću s brojnim zajedničkim izazovima. Uz to, dogovoreni su konkretni oblici buduće suradnje koja bi započela uzvratnim posjetom delegacije DIFS-a MUP-ovom Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:05