ZADOVOLJAN PRESUDOM

Denis MacShane: Ante Gotovina je izdao svoj narod i katoličku vjeru. On je heroj kao i nacisti krivi za masakr nad Česima

Laburist koji je kao ministar redovito slao negativne izvještaje o Hrvatskoj, generala Gotovinu smatra teškim ratnim zločincem i izdajnikom svojeg naroda, koji je deset godina blokirao put Hrvatske u EU

ZAGREB - Pozdravljam odluku Međunarodnog suda za zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu. Nakon dugog procesa, uz pregledane sve dokaze i ispitane svjedoke, suci iz različitih država proglasili su generala Antu Gotovinu krivim zbog ratnih zločina . On je imao pošten postupak i bio je dobro branjen. Na kraju krajeva, on je živ, a to nisu djeca, žene i muškarci koji su ubijeni dok je on zapovijedao u ime ultranacionalističkih hrvatskih političkih ekstremista u 90-im godinama prošlog stoljeća.

Zločinac i kukavica

Gotovina je heroj jednako kao i Nijemci koji su masakrirali nedužne ljude u Lidicama ili Rusi koji su ubili poljske časnike u Katinu. Gotovina je izdao svoj narod i katoličku vjeru, a zatim se kukavički skrivao od pravde.

Ovim je riječima u pisanoj izjavi za Jutarnji list presudu Haaškog suda generalu Anti Gotovini komentirao Denis MacShane, bivši britanski ministar za Europu, zadužen i za Hrvatsku u vladi Tonyja Blaira.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

MacShane, danas zastupnik laburističke stranke u britanskom parlamentu, u vladu Tonyja Blaira ušao je 2001. godine, a iz nje je izašao četiri godine poslije. Upravo te četiri godine bile su ključne za hrvatsko otpočinjanje pregovora nakon što je 2000. godine Europska Unija otvorila vrata hrvatskom približavanju, a te je godine u prosincu, podsjetimo, u Zagrebu bio održan i summit EU.

MacShane je bio zadužen izvještavati britanski kabinet i parlament o tome ispunjava li Hrvatska uvjete za početak pregovora, a kao ključni argument za svoje redovito negativne stavove uvijek je navodio mišljenje Haaga o tome da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Tribunalom.

Zbog toga je 2002. godine zatražio da Parlament odustane od ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU te je vrlo često i otvoreno kritizirao druge članice koje su zagovarale hrvatsko približavanje Uniji.

Zbog Gotovine bez EU

U svojoj izjavi pak ističe kako je presudom “u potpunosti opravdan moj stav da Velika Britanija blokira hrvatske pregovore s EU 2004. godine sve dok general Ante Gotovina ne bude predan Haaškom sudu”. Krivnju pak za to prebacuje na hrvatske političare.

“Da su gospodin Sanader i drugi koji su vodili Hrvatsku surađivali s Haaškim sudom prije deset godina umjesto što su pronalazili neistinite izgovore za neizručivanje Gotovine, vjerujem da bi Hrvatska sada bila dio Europske Unije.

Gotovinini pokušaji da pobjegne pravdi za najmanje deset godina blokirali su hrvatske EU nade.”

Pouka Srbiji

MacShane na kraju svoje izjave ističe da se Hrvatska sada mora suočiti s “kontinuiranim pitanjima o korupciji i neovisnosti pravosuđa”, no nada se da će proces i presuda Gotovini “omogućiti Hrvatskoj da krene naprijed”.

Denis MacShane je na kraju svoje izjave istaknuo kako bi Srbija trebala učiti iz ovog primjera jer Beograd “nastavlja štititi svog Gotovinu - Ratka Mladića. Dok Mladić ne bude izručen Haagu, Srbija se neće priključiti Europskoj Uniji”, napisao je bivši britanski ministar za EU.

Što se točno dogodilo u Lidicama?

Denis MacShane je bio izuzetno oštar u usporedbama presude Gotovini s drugim povijesnim slučajevima. Kao prvi slučaj spominje selo Lidice u Češkoj.

Naime, nakon što je u svibnju 1942. u Pragu ubijen Reinhard Heydrich, reichsprotektor Češke i Moravske, organizirana je odmazda.

Početkom lipnja njemačke su snage pobile u selu Lidice, 16 kilometara sjeverozapadno od Praga, sve muškarce starije od 16 godina, žene su odvedene u logore gdje je četvrtina njih izginula u plinskim komorama ili od napornog rada. Djeca su pak razvrstana po rasističkim kriterijima - dio koji je odgovarao arijevskom obrascu poslan je u Njemačku na odgoj, a sudbina ostalih nije poznata.

Zločin u Katinu, drugi primjer, i danas je rak-rana u odnosima Rusije i Poljske. Naime, Rusi su u toj šumi u proljeće 1940. godine pobili više od 20.000 poljskih časnika i vojnika bez ikakvog suda. Naprosto, zaključeno je bilo da su protivnici sovjetskog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:47