OZBILJAN PRISTUP

DETALJ S KINESKOG BRODA KOJI JE STIGAO U PLOČE 'Svi se pitaju ima li netko od njih koronavirus, a oni su našim carinicima prvi mjerili temperaturu'

 
Sanitarna inspekcija i policija pregledavaju brod
 Denis Jerković / CROPIX

U akvatorij Luke Ploče danas je uplovio kineski brod s 22 člana posade koji na gradilište Pelješkog mosta doprema čeličnu konstrukciju. Brod je uz pripadnike granične policije pregledala sanitarna inspekcija.

S obzirom na to da je brod iz Kine krenuo prije gotovo mjesec dana, Županijski zavod za javno zdravstvo prati situaciju, ali ne očekuju mogućnost pojave koronavirusa među članovima posade. Osim toga, nitko od 22 mornara neće napuštati brod. Nakon što iskrcaju čelične konstrukcije u Komarnoj vraćaju se u Kinu.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković je za RTL objasnio kakva je situacija.

- Zasad nema straha od zaustavljanja radova na Pelješkom mostu. Jutros je doplovio brod u 3.30 sati s 29 čeličnih konstrukcija, to je prvi kontigent koji je stigao u Luku Ploče. Brod je prošao svu kontrolu granične policije i sanitarnu inspekciju. Dobio je pozitivnu potvrdu i u smislu zdravstvene zaštite. Računamo da će montiranje čelične konstrukcije početi 5. ožujka. Radovi idu svojom dinamikom, uvjerava Butković.

Kaže kako unatoč zaustavljanju proizvodnje u Kini hrvatska strana nije dobila zahtjev za produljenjem rokova.

- Cijeli projekt mora biti dovršen do kraja 2023. godine do kad nam je i odobreno financiranje. Po našim procjenama sve bi trebalo biti puno prije gotovo. Do kraja 2022. je neka procjena, otkriva Butković.

Ministar je za RTL prepričao i anegdotu s Kinezima kad su hrvatski carinici i policajci stigli na brod.

- Oni su našim ljudima, carinicima i policajcima, mjerili temperaturu da vide imaju li slučajno koronavirus. Zaista je sve ozbiljno, kaže Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:50