SUKOB

DIKAN U RATU S JEDNIM OD NAJBOGATIJIH HRVATA Napao ga oko suncobrana na Cvjetnom trgu, zatrpao inspektore prijavama, Roglić sve komentirao za Jutarnji

 
Josip Radeljak Dikan tijekom deložacije kafića Cafe de Paris
 Damjan Tadić / CROPIX

Poduzetnik Josip Radeljak proteklih dana je napisao nekoliko prijava protiv vlasnika Orbica Branka Roglića jer njegova tvrtka na Cvjetnom trgu u Zagrebu ispred kafića postavlja suncobrane. Radeljak ih je prijavio Državnom inspektoratu jer drži da su im za takve radove potrebne građevinska i lokacijska dozvola.

Iz Roglićeve tvrtke, pak, kažu da i u budućnosti očekuju slične dopise od strane Radeljaka, ali da s njim nisu ni u kakvom pravnom odnosu, već da su prostor u kojem su otvorili lokal unajmili od Srpske pravoslavne crkve, a da za suncobrane imaju sve potrebne dozvole od strane Grada Zagreba.

Radovi na Cvjetnom trgu

- Već prošlog tjedna pod zaštitom korone, potresa i noći gospoda iz Orbica u vlasništvu Branka Roglića prekopavaju tlo Trga Petra Preradovića pred zgradom br. 5. Nečuveno je da se itko usudi ukopavati bilo kakav fiksni objekt u tlo trga - bez lokacijske, građevinske ili dozvole za kopanje tla trga - koje se upravo odvija punom parom već sedam dana! Valjda je Branko Roglić ipak 'istiji' od nas ostalih koji smo samo 'isti'!? - navodi se u dopisu koji je poduzetnik Radeljak ovih dana više puta poslao na adresu Državnog inspektorata, ali tvrdi da na njega nitko nije reagirao.

Radeljak tvrdi da je prijavu podnio kao građanin.

- U tim prijavama nema ništa osobno, već iste samo ukazuju inspektoratu da obrati pažnju i da se svatko u ovoj zemlji mora držati postojećih propisa i zakona koji su pisani za svih nas "jednake" - tvrdi Radeljak.

U Državnom inspektoratu su nam, pak, odgovorili da su od "gospodina Radeljaka zaprimili više prijava" te da spomenuti slučaj sa suncobranima nije u njihovoj nadležnosti. Tvrde da je to u domeni komunalne službe Grada Zagreba.

- Nismo ni očekivali da možemo biti na istoj strani s gospodinom Radeljakom - komentirao je poduzetnik Roglić te nas uputio na direktora Orbico Hrvatske Marija Matića.

Orbico je, naime, unajmio prostor od Srpske pravoslavne crkve u kojem je ranije bio kafić Cafe de Paris koji su u svibnju prošle godine deložirali (ovo su odnosi SPC-a i bivšeg vlasnika s kojima Orbico nema veze).

Orbico je u tom prostoru otvorio lokal Cvjetni Cafe te je dobio dozvolu za postavljanje terase od 119 četvornih metara, i to od ožujka do prosinca 2020. godine. Tim rješenjem je također propisano da "suncobrani moraju imati pomični oslonac na tlu, te da moraju biti izrađeni tako da se lako sklapaju i prenose".

- Suncobrani su pomični, dva, tri djelatnika u roku od nekoliko minuta ga izvade i prenesu. Nije riječ o onima za kućnu upotrebu koji stoje na jednostavnom stalku, već smo u tlu morali postaviti vijke i sve što ih drži, ali kad se suncobrani skinu, ostaje ravno tlo, tako da svaki kamion hitne pomoći ili vatrogasci može slobodno proći jer je tlo ravno - objašnjava direktor Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:53