OSTALI NASTAVLJAJU

DIO UČITELJA PREKIDA ŠTRAJK! 'Uspjeli smo: zaustavili smo sustav, ukazali smo društvu na probleme u obrazovanju i pokazali jedinstvo'

Zagreb, 290915.Osnovna skola Ivana Merza.Nastavlja se strajk u osnovnim, srednjim i visokim skolama, fakultetima i znanstvenim institucijama. Strajk su jos u petak zapocela cetiri sindikata obrazovanja i znanositi trazeci povecanje place.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

Osnovne škole izlaze iz štrajka, pa roditelji osnovnoškolaca od četvrtka djecu mogu normalno slati na nastavu. Srednje škole i fakulteti štrajk nastavljaju, premda se već u srijedu činilo da se bunt u tim sustavima pomalo ispuhao – podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o odazivu u jutarnjoj smjeni pokazali su da je u štrajku u srijedu sudjelovalo dosad najmanje srednjoškolskih profesora, njih svega 31,14 posto.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja provodio je referendum među svojim članstvom tražeći od njih da se izjasne žele li nastaviti štrajk na fakultetima i znanstvenim ustanovama. Rezultati će biti poznati u četvrtak, pa će sveučilišni profesori barem još taj dan na neki način obustaviti rad. Međutim, da je raspoloženje među njima u vezi nastavka štrajka na niskim granama pokazuje i motivacijsko pismo Vilima Ribića, predsjednika Velikog vijeća toga sindikata, u kojemu im zamjera inertnost koja demotivira i nastavnike u osnovnim I u srednjim školama.

To je bilanca štrajkaškog dana u srijedu, samo dan nakon što je obrazovni ministar Vedran Mornar sindikatima, koji od petka štrajkaju tražeći 4-postotno povećanje plaća, na potpis ponudio pismo namjere u kojemu stoji da se o ovoj temi može razgovarati tek iza izbora, a oni ga odbili s obrazloženjem da je uvredljivo i ponižavajuće. Iako su najavljivali najdulji štrajk u Hrvatskoj ikada, pa čak i do Božića, na sastanku triju sindikata obrazovne vertikale u srijedu dogovoreno je da najveći sindikat obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja, iz štrajka istupi.

- Veliko vijeće sindikata donijelo je takvu odluku. Nema smisla iscrpljivati ljude.

Pritisci i prijetnje u osnovnom školstvu bili su najveći, kako roditelja, tako i ravnatelja koji su prijetili otkazima učiteljima u štrajku. Želimo dostojanstveno izaći iz ovoga – obrazloženje je Sanje Šprem, predsjednice SHU. Nema nikakvog sukoba među sindikatima, nastavit ćemo pružati potporu svojim kolegama, kaže ona, a moguće je i da uskoro zajednički organiziramo prosvjede. Odbija ocjenu da je ovo sindikalni poraz, iako se povlače bez ostvarenog cilja, a ne slaže se ni da je ovo ipak pobjeda Vlade Zorana Milanovića.

- Ne osjećamo se kao gubitnici. Ako je ovo njegova pobjeda, gorka je okusa. Učitelji su pokazali da nijednoj vlasti neće biti lako s nama, nećemo se prestati boriti za bolje obrazovanje – najavljuje Sanja Šprem.

Dok se osnovci moraju vratiti redovitim obvezama, Branimir Mihalinec i njegov Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, kako kaže, bitku nastavljaju:

- Štrajk nije završen. Definitivno ne želimo više razgovarati s ministrom Vedranom Mornarom. Sada tražimo razgovore samo s ministrom financija i premijerom – kratko je poručio Mihalinec.

Srednjoškolcima i njihovim roditeljima tako ne preostaje nego i dalje pratiti mrežne stranice škola ili kontaktirati ravnatelje i nastavnike. Pogled na nekoliko mrežnih stranica zagrebačkih gimnazija otkriva da većina njih od četvrtka – prekida štrajk i kreće s nastavom. Vilim Ribić, iako ne krije mogućnost da sveučilišni nastavnici u petak počnu s radom, ne smatra ovakav razvoj događaja sindikalnim porazom koji će ići na ruku njihovim kritičarima.

- Nije ovo pobjeda Zorana Milanovića. Mi smo pobjednici, o prosvjeti se priča, to je tema koju smo nametnuli i prije, a bit će tema i poslije izbora. Ne možemo govoriti o fijasku štrajka, jer bi onda govorili o fijasku 80 tisuća ljudi, a to nije istina – Ribićevo je viđenje, po svemu sudeći, kraha štrajka u prosvjeti. (Marijana Cvrtila / SD)

Poruku predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja prenosimo u cijelosti:

'PORUKA ČLANOVIMA I ZAPOSLENICIMA U ŠKOLAMA

Poštovane kolegice i kolege, članovi Sindikata hrvatskih učitelja i svi vi koji ste sudjelovali u štrajku, prije svega htjela bih vam zahvaliti na ustrajnosti koju ste pokazali u obrani naših prava i našeg dostojanstva.

Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan!

Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, da mi znamo cijeniti sebe i braniti svoju profesiju.

Zaustavili smo sustav, ukazali smo društvu na probleme u obrazovanju, pokazali jedinstvo - USPJELI SMO!

Nikada nemojte dozvoliti da argumenti poput opadanja broja sudionika u štrajku i ostali negativni komentari umanje vrijednost onoga što smo pokazali.

Svjesna sam svih pritisaka na sudionike štrajka (prijetnje otkazima, omalovažavanje, evidentiranje zaposlenika koji su u štrajku, veću ili manju empatiju sredine i roditelja, izjave ministra o neopravdanim satima i tvrdnje da pravo na štrajk stavljamo ispred prava na obrazovanje ...), no sve nas to nije pokolebalo i sve smo izdržali.

Svoje ustavno pravo na štrajk nismo koristili kako bi naštetili našim učenicima, već kako bi se izborili za svoje pravo i svojim primjerom pokazali djeci da je u životu važno boriti se za svoja prava i svoje dostojanstvo. Tako smo i ovaj put bili učitelji!

Do današnjeg dana štrajkali smo kako bi ostvarili svoje pravo i kako bi upozorili društvo na višegodišnje udare na materijalna prava zaposlenika škola, na položaj učitelja u društvu, na loše stanje u obrazovanju, štrajkali smo u nadi da će ova Vlada to prepoznati i ponuditi rješenje, a ne samo prazna obećanja.

Nakon višednevnog štrajka, nažalost, jučer smo doživjeli poniženje, naša profesija je doživjela udarac kakav si nijedna Vlada ne bi smjela dopustiti. Zato današnji štrajk proglašavamo štrajkom za obranu dostojanstva!

Mogu nas podcjenjivati, mogu nas marginalizirati, mogu nam slati pisma namjere - „sramote“ svih vrsta ... ali nam NAŠE DOSTOJANSTVO NIKADA I NITKO NE MOŽE ODUZETI!

Ponosna sam na sve sudionike štrajka i iskreno vam zahvaljujem, također zahvaljujem svima onima koji su podržali naš štrajk, našim roditeljima, učenicima koji su ove dane živjeli građanski odgoj i svim sindikatima koji su nam pružili potporu.

Na važnost obrazovanja upozorili su ovaj put i mediji te im ovim putem zahvaljujem.

Veliko vijeće, kao nadležno tijelo, donijelo je odluku o prekidu štrajka.

Dostojanstveni izlazimo iz štrajka iako ćemo još dugo pamtiti gorak okus pisma namjere što nam je Vlada Republike Hrvatske jučer uručila kao čestitku prije Dana učitelja.

Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak. Previše nas ima i previše smo jaki da bismo sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i ukazivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni. Ostanite spremni!

Uvjerena sam da ćemo i dalje imati vašu podršku jer se naš glas mora čuti.

Mi možemo od djeteta izgraditi čovjeka...mi možemo zaustaviti sustav...možemo ga i moramo promijeniti. Naša snaga ste VI!

Danas još glasnije mogu reči – PONOSNA SAM ŠTO SAM UČITELJICA

Vaša predsjednica, Sanja Šprem'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:19