EUROIZBORI

DIP SE OGLASIO U SLUČAJU MARAS Zabranjeno je koristiti službene prostorije državnih tijela u izbornoj promidžbi, kazna je do 100 tisuća kuna

 
Zastupnik Gordan Maras sa spornim natpisom
 Damjan Tadić / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u petak kako je u izbornoj promidžbi zabranjeno koristiti službene prostorije državnih tijela i jedinica samouprave, te kako politička stranka odnosno nezavisna lista koja tako postupi može ostati bez naknade troškova izborne promidžbe.

Osim toga, dodaje DIP, takvo je postupanje i prekršaj za koji stranka može biti kažnjena iznosom od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, a nositelj nezavisne liste od dvije tisuće do 20 tisuća kuna.

Povjerenstvo navodi da je priopćenje dalo zbog učestalih medijskih upita ne spominjući ni Hrvatski sabor, ni SDP-ova zastupnika Gordana Marasa, kojega su HDZ-ovi zastupnici u četvrtak prozivali da sabornicu koristi kako bi se promovirao kao kandidat za Europski parlament.

Vlada je nedavno donijela odluku da će političkim strankama i nezavisnim listama za svako osvojeno mjesto u Europskom parlamentu naknaditi troškove promidžbe u iznosu od 86 tisuća kuna.

Stranke i nezavisne liste koje dobiju najmanje pet posto važećih glasova, a ne uđu u Parlament dobit će naknadu od 50 tisuća kuna.

DIP podsjeća izborne sudionike da je službena izborna promidžba počela 10. travnja, a završava 24 sata prije izbora, tj. u ponoć, 24. svibnja.

Zagreb, 120419. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Stol od Gordana Marasa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehke / CROPIX

Podsjetimo, SDP-ovog saborskog zastupnika prijavio je jučer predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Naime, Maras već duže vrijeme u sabornicu dolazi s računalom na kojem je naljepnica s njegovim sloganom za izbore za Europski parlament, no kako je počela izborna kampanja Jandroković je upozorio zastupnike da ne smiju u sabornici isticati promidžbene materijale odnosno imati povlašteni položaj u odnosu na druge sudionike, što je razljutilo Marasa.

Maras, međutim, tumači kako nije prekršio zakon, te ističe da mišljenje DIP-a nije obvezujuće, odnosno da izborno povjerenstvo mora dati odluku na koju se može žaliti Ustavnom sudu.

I šef HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić komentirao je danas vođenje kampanje u sabornici. Ocjenjuje kako je "dio kolega već duže vrijeme u izbornoj kampanji, neovisno o tome o kojoj se točki dnevnog reda raspravlja pokušavaju zlorabiti sabornicu i provode isključivo vlastitu izbornu promidžbu".

"Nijednom saborskom zastupniku ne odričem pravo da promovira svoje politike, ali to treba raditi u okviru zakonu i onoga što je prihvatljivo za sabornicu i najvišu instituciju u Hrvatskoj.

Boji se da će nova sjednica nakon Uskrsa proteći u pokušaju promidžbe zastupnika koji su na listama za Europski parlament, a da će rasprava o meritumu i točkama dnevnog reda biti u drugom planu.

"Takvi smo kakvi smo, mijenjati se očito ne možemo. Moramo nastaviti s radom Sabora jer bi preduga bila stanka od danas do 26. svibnja, kada će se održati izbori. Pokušat ćemo i u takvim uvjetima održati normalne sjednice Sabora", kaže Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:52