AFERA FIMI MEDIA

Direktor T-HT-a Ivica Mudrinić nije svjedočio na suđenju Sanaderu

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Bivši direktori Janafa i Hrvatskih voda Dubravko Tkalčić i Slavko Rajnović posvjedočili su na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da se na sastanku u vladi u travnju 2007. na koji su bili pozvani čelnici državnih i javnih tvrtki nije govorilo o agenciji Fimi media nego isključivo o nužnosti međusobne suradnje.

Tužiteljstvo tvrdi da su na spornom sastanku u vladi tadašnji premijer Sanader i šef carine te HDZ-ov rizničar Mladen Barišić čelnicima javnih tvrtki sugerirali poslovanje s agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Tkalčić i Rajnović su posvjedočili da za sastanak nisu dobili pisani poziv već su u vladu pozvani telefonski preko tajnica.

"Sastanak nije dugo trajao, a premijer je naglašavao potrebu objedinjavanja nabave za državne i javne tvrtke", prisjetio se Tkalčić. Slično je kazao i Rajnović ističući da Fimi medija nije niti spomenuta.

Tkalčić je kazao i da mu je Fimi media poznata još od 2006. jer je Janaf preko nje nabavljao novogodišnje poklone. Tu su agenciju kasnije angažirali i za snimanje promidžbenog filma o Janafu kako bi se popravio imidž tvrtke narušen zbog projekta "Družba Adria".

"Htjeli smo promijeniti sliku u javnosti i mislim da smo u tome uspjeli. Posao je odrađen kvalitetno i nije bilo nikakvih problema", kazao je Tkalčić.

Na suđenju je trebao svjedočiti i direktor T-HT-a Ivica Mudrinić koji je nedolazak ispričao.

Uz Sanadera, Barišića i njihovu bivšu stranku na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i nekadašnji Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Svi osim Sanadera i Mačeka priznali su optužbe da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih institucija i tvrtki, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su moguće nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti Dario Bilušić i Frano Bilaver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:05