VELIKI EKSPERIMENT

Djeca ovisnici o medijima: Više od tisuću učenika deset dana bez TV-a. Jesu li izdržali?

    AUTOR:
    • Ivana Kalogjera

  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2011. u 15:52

ZAGREB - Svaki drugi osnovnoškolac na internetu provede više od sat vremena dnevno, s tim da gotovo 8 posto djece za računalom provede od tri do pet sati, a 5,7 posto njih i više od pet sati. Kada nisu na internetu, djeca najčešće gledaju u ekran televizora ili svog mobitela.

Slobodno vrijeme uz knjigu provodi svega 6,7 posto djece. Pokazala je to anketa koju je u sklopu projekta “Deset dana bez ekrana” na uzorku od 1122 učenika od 5. do 8. razreda u 10 hrvatskih škola provela Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ.

Projekt “Deset dana bez ekrana” prvi je put proveden u Francuskoj 2007. godine. U njemu je sudjelovalo 254 djece u dobio od 7 do 12 godina, a ankete provedene prije njegove realizacije pokazale su da su francuska djeca u potpunosti “zarobljena medijima”. Do identičnih iskustava u Hrvatskoj je došla i udruga CINAZ.

Drukčija organizacija

- Projekt smo prvi put proveli 2008. godine. U njemu je tada sudjelovalo 22 učenika 8. razreda iz četiri zadarske škole te 25 učenika iz Dugog Sela. Zadatak im je bio 10 dana uz podršku roditelja u potpunosti apstinirati od korištenja sva tri ekrana: kompjutora, televizora, mobitela, što podrazumijeva i drukčiju organizaciju slobodnog vremena. Projekt se pokazao vrlo uspješnim pa smo ga tijekom ove i prošle godine proširili na učenike iz 10 škola - rekao je voditelj projekta prof. dr. Zlatko Miliša, profesor na Sveučilištu u Zadru.

Učenici koji su sudjelovali u projektu svaki su dan vodili dnevnik, kao i njihovi roditelji.

Analiza odgovora pokazala je da su vrijeme koje inače provode na Facebooku, chatu, gledajući televiziju, igrajući igrice i sl., učenici zamijenili kvalitetnijim sadržajima: više su boravili u prirodi, igrali su se s prijateljima i roditeljima, temeljitije su izvršavali svoje školske obveze, a zamijećen je i porast posjeta knjižnicima. Roditelji su primijetili kako su im u vrijeme apstinencije djeca više pomagala u kući. Nekima je tih deset dana proteklo kao od šale, no bilo je i onih koji su se s pred njih postavljenim izazovom teško nosili.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Izdvajamo