VELIKI NAPREDAK

DOBAR REZULTAT Zagrebačko Sveučilište skočilo za 50 mjesta i sada je 386. na svijetu

Splitsko je zabilježilo još veći skok, za čak 1464 mjesta, i nalazi se na 1086. mjestu
Split, 180712.Upisi na Pravni fakultet.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

Prema najnovijem svjetskom istraživanju vidljivosti sveučilišta "Webometrics Ranking of World Universities", Sveučilište u Splitu ostvarilo je skok na globalnoj svjetskoj ljestvici od čak 1464 mjesta! S lanjske 2550. pozicije na listi preko 23 tisuća visokoškolskih institucija širom planeta, Sveučilište u Splitu popelo se na 1086. poziciju, a gledano na razini europskih sveučilišta, Splitski je univerzitet ušao među 500 najboljih i našao se na 453. mjestu.

Sveučilište u Zagrebu bilježi također skok, pri čemu je tradicionalno bolje pozicionirano od splitskog: na svjetskoj razini ono se svrstalo na 386. poziciju, dok je na europskoj ljestvici Sveučilište u Zagrebu zauzelo 172. mjesto među preko 6000 rangiranih sveučilišta. Riječko sveučilište u europskim je okvirima 589., a svjetskim 1435., što je skok na globalnoj ljestvici za tristotinjak mjesta.

Usporedba pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu u samo pola godine skočilo za 50-ak mjesta, a u odnosu na statistiku iz 2014., porast na ljestvici Webometricsa iznosi 142 mjesta.

- Jako mi je drago. To smo pokazuje da smo posljednjih godinu i pol radili dobro, kako smo otvorili Sveučilište i prema medijima i prema svijetu, a nova politika Sveučilišta u Zagrebu je pridonijela tomu da se pokaže naša kvaliteta. Čestitam od srca i Sveučilištu u Splitu, to je doista fenomenalan uspjeh, komentirao je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, ujedno predsjednik Rektorskog zbora.

Webometrics Ranking of World Universities najveće je javno istraživačko tijelo u Španjolskoj, kojemu je ove godine desetogodišnjica prakse rangiranja svjetskih sveučilišta. Zanimljivo je da je od hrvatskih sveučilišta godinama na ljestvici bilo samo Sveučilište u Zagrebu, pri čemu se prije dvije godine ono izgubilo s prvih 500 pozicija. I sam ulazak među pet stotina najboljih, lani se smatralo pomakom, a ovaj put Zagrebački je univerzitet postao "još vidljiviji". Naime, karakteristika ovoga rangiranja jest da se velika važnost daje utjecaju sveučilišta na internetu. Toj kategoriji se u svijetu daje velika pozornost jer se studenti upoznaju s visokoškolskim institucijama upravo na taj način.

Europska ljestvica Webometricsa, dakle, pokazuje Sveučilište u Zagrebu na 172. mjestu, dok je i dalje bolje rangirano Sveučilište u Ljubljani, koje zauzima 78. poziciju, odnosno 208. u svjetskom pozicioniranju. Ipak, zgodno je primijetiti da je mjesto iza Zagrebačkog - Technische Universität Graz.

Vodeća mjesta Webometricsove ljestvice tradicionalno su odnijeli University of Oxford (prvo mjesto u Europi, 12. u svijetu) i University of Cambridge (13. u svijetu), a za petama im je i u stalnome usponu Swiss Federal Institute of Technology Zürich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:19