TRŽIŠTE RADA

'DOĐITE NA MORE, NUDIMO POČETNU PLAĆU OD TISUĆU EURA' Ugostitelji u našem turističkom biseru samo mjesec dana uoči početka sezone u očajničkoj potrazi

 CROPIX

Hotelijeri i ugostitelji iz Dubrovnika još uvijek su u potrazi za radnom snagom premda je do početka turističke sezone ostalo manje od mjesec dana, piše Dubrovački vjesnik.

Tako će ovoga tjedna poznata hotelska kuća Sheraton Dubrovnik Riviera Hotels iz Srebrenog u Sarajevu na njihovu tržištu rada ponuditi radna mjesta kuhara, voditelja restorana, šefa dvorane, konobara, pomoćnih radnika u kuhinji, sobarica, pomoćnih radnika, spasilaca…

Kako prenose mediji u susjednoj državi, brojni portali i društvene mreže pršte posljednjih dana od ponuda za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima na hrvatskoj obali, a kao najniža plaća spominje se tisuću eura.

Prema riječima predsjednika Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašića, dobro je da je država proširila kvote i da se djelatnici mogu dovoditi iz drugih država.

- Ove je godine za turističko ugostiteljske djelatnosti za razliku od prethodnih predviđeno oko 4600 dozvola na razini cijele države, a samo za ugostiteljske djelatnosti predviđena je mogućnost zapošljavanja 1400 radnika. U tu kvotu ne bi trebao upadati plan suradnje između ministarstava rada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji bi trebali potpisati sporazum o slobodnoj razmjeni radne snage između ove dvije države.

Ideja je tu, načelni dogovor je postignut, ali još nije potpisan sporazum. To bi se trebalo dogoditi tijekom ovoga mjeseca, a to bi bitno olakšalo dovođenje radnika iz te zemlje. Stoga apeliram na našu Vladu da se to što prije riješi - kaže Vlašić.

Snalaze se nekako

U međuvremenu, dubrovački ugostitelji snalaze se kako znaju i umiju, djelatnike traže na sve stane, a u maloj su prednosti jer je na ovom području najduža sezona, a za dobrog radnika je i velika šansa da dobije stalni posao.

- Stanovanje je i dalje najveći problem jer nema dovoljno kvalitetnih smještajnih kapaciteta kakvih želimo za svoje radnike. Poprilično je to teško jer se stanovi iznajmljuju turistima i onda su samim tim cijene izuzetno visoke koje mi sebi ne možemo priuštiti. U startu moramo djelatnicima plaćati 30 do 40 posto veću plaću.

Ipak se nešto kreće jer je Vlada ove godine dobro reagirala i konačno su nakon dugog niza godina prihvatili da se trošak smještaja sezonskih zaposlenika stavlja u trošak poslovanja. Dosad je to bilo obrnuto, obračunavalo se kao plaća u naravi na što smo mi morali plaćati doprinose. Tako ako bi plaćali radniku smještaj tisuću kuna, nas bi to došlo puno više - dodaje Vlašić.

I dalje u ugostiteljskim objektima najviše nedostaje kuhara i pomoćnih kuhara, piše Dubrovački vjesnik.

- Kuhar je sigurno najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Ne postoji dobar kuhar u Hrvatskoj koji traži posao, nego će njega naći. Educiranih i sposobnih kuhara nam najviše nedostaje. Fali i konobara, a potrebni su i ljudi koji vode poslove, menadžeri - ističe predsjednik Ceha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:53