PORUKA NIZOZEMSKE

Događaji u Splitu su zaštrašujući. Tražit ćemo monitoring Hrvatske do ulaska u EU!

Mislim da događaji poput subotnjeg u Splitu pokazuju da je taj nadzor potreban, izjavila je veleposlanica Ronner-Grubačić
Zagreb, 061210.U Ravnateljstvu policije svecano je zatvoren projekt Pracenje postupanja policijskih sluzbenika MUP-a RH u podrucju nezakonitih migracija i azila. Projekt je financiran putem MATRA programa MVP Kraljevine Nizozemske, a partneri su bili Nizozemsko vijece za izbjeglice, MUP i Hrvatski pravni centar. Na svecanosti su govorili Wilfried Buchhorh (prestavnik UNHCR-a), Stella Ronner - Grubacic (veleposlanica Kraljevine Nizozemske), Nikola Milina (Nacelnik uprave za granicu), Agata Racan (predsjednica Hrvatskog pravnog centra) te Ivana Polunic i Zlatko Sokolar (MUP).Na slici: Stella Ronner - Grubacic (veleposlanica Kraljevine Nizozemske)Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

KARLOVAC - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na sjednici Savjetodavnog vijeća projekta potpore pravosudnom sektoru u Karlovcu je subotnje divljanje na gay prideu u Splitu nazvao ružnim i nečim što ne priliči ni jednoj državi najavljujući kaznene i prekršajne prijave protiv izgrednika. Sudionica sjednice, nizozemska veleposlanica u RH Stella Ronner-Grubačić bila je mnogo oštrija te je na novinarski upit ima li Hrvatska jedan minus zbog splitskih događanja odgovorila: "Bilo bi bolje da se to nije dogodilo".

- Razočarani smo da je gay pride u Splitu izmaknuo kontroli jer treba imati na umu da se tu radi o ljudima koji traže jednaka prava u demokratskom društvu, a činjenica da se poštuju ljudska prava dio je poglavlja 23, o kojem smo redovno razgovarali u okviru pregovora. Znate da je to poglavlje jedno od onih čije je zatvaranje Europska komisija predložila i kao što sam rekla, o tome će Komisijinom prijedlogu sada raspravljati zemlje članice EU i naravno, jedna od stvari koje uzimamo u obzir je način na koji se poštuju prava svih ljudi u zemlji - rekla je veleposlanica Ronner-Grubačić.

Dodala je da bi takva parada u Nizozemskoj prošla neprimjećeno i izrazila žaljenje što je sve izmaklo kontroli unatoč brojnim policijskim snagama zaključivši da je bilo zastrašujuće.

- Kao što sam rekla, poglavlje 23 bavi se između ostalog i temeljnim ljudskim pravima, a ta prava pripadaju svim članovima društva. Ne bi smjelo biti diskriminacije na temelju spola i rase. Ne bi trebala postojati nikakva diskriminacija. To je jedna od stvari koja je važna i koje promatramo i mogu reći da je stav nizozemske vlade da ćemo mi u svakom slučaju tražiti monitoring nakon završetka pregovora, tijekom faze ratifikacije i sve do trenutka ulaska Hrvatske u EU. I mislim da događaji kao onaj u Splitu u subotu pokazuju da je monitoring nužan kako bismo mi bili sigurni da su reforme koje je hrvatska Vlada započela i kojih smo svjesni, nepovratne i održive - kazala je Ronner-Grubačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:45