ARBITRAŽA

DOGOVORA HRVATSKE I SLOVENIJE O GRANICI NA MORU NEMA, ALI JA IMAM RJEŠENJE ZA SAVUDRIJU' Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova predlaže sporazum...

 
 Profimedia/CROPIX

Hrvatska i dalje ostaje na svojoj poziciji da arbitražnu odluku pravno ne može priznati jer je slovenska strana naočigled kompromitirala proces, ali neslužbeno se iz Vlade mogu čuti pojašnjenja kako zapravo tu prevelikog spora nema i kako je pitanje više tehničko – kako na temelju arbitražne odluke doći do bilateralnog dogovora.

Službenog stava Ministarstva vanjskih i europskih poslova, niti Vlade, jučer nije bilo nakon što je u ponedjeljak Jean-Claude Juncker u Bruxellesu rekao kako to nije samo bilateralno pitanje, nego utječe na cijeli EU.

- Juncker je zapravo rekao isto ono što je premijer izjavio na zadnjoj sjednici Vlade, a to je da su razlike vrlo male i samo je stvar modusa kako to prevladati. Jedna i druga strana su svjesne da nema spora, nego se traži način kako doći do dogovora - kaže naš sugovornik.

Nikog ne interesira

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, podsjetimo, u ponedjeljak je u Bruxellesu prigodom sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao kako granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, već utječe na cijelu EUkoja nastavlja posredovati na temelju arbitražne presude, kao i na perspektivu zemalja zapadnog Balkana. Dodao je i da Komisija ne želi incidente između dvije države.

- Mi smo sada u razdoblju kada moramo provjeriti kako možemo napraviti pomak u pravcu provedbe arbitraže i ne bih želio da dvije zemlje uđu u sukob. Razlike su vrlo male. To nije veliki problem. To je problem koji nikoga drugog ne interesira - poručio je Juncker.

Miro Kovač, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kaže kako je Juncker u pravu kada kaže da treba spriječiti kršenje međunarodnog prava, misleći pritom na zemlje jugoistočne Europe, ali da Komisija vrlo dobro zna da je upravo zbog kršenja međunarodnog prava Hrvatska bila primorana izaći iz sporazuma o arbitraži. Njegov je prijedlog da Hrvatska i Slovenija, po uzoru na Njemačku i Nizozemsku u zaljevu Dollart gdje nisu utvrdile granicu, sklope sporazum o upravljanju Savudrijskom valom na korist jedne i druge strane.

Kooperacija

- Time bismo pokazali da je pobijedila kooperacija, a ne konfrontacija. To je jedini razuman izlaz iz ove zamršene situacije. Dogovora Hrvatske i Slovenije o promjeni granice na moru nema. Hrvatska će stoga morati nastaviti poštovati svoj Ustav i svoje zakone i nadzirati svoje granice, znači kontrolirati morski prostor do središnje crte između hrvatskog i slovenskog kopna. Pokušaji jednostrane provedbe odluke o arbitraži koju je Hrvatska odbacila je narušavanje međunarodnog prava. Kršenje hrvatskog suvereniteta se ne smije tolerirati – poručuje Kovač.

SDP-ov Joško Klisović kaže kako su on i stranka pozivali dvojicu premijera da iskoriste trenutak koji je nastao na zagrebačkom sastanku da se postignu obrisi zajedničkog dogovora jer su Slovenija i Hrvatska nikad bliže sadržajnom rješenju problema.

- Mi se samo moramo dogovoriti oko forme jer Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku kao pravni akt, nego želi da se to pretoči u međunarodni ugovor. No ta prilika je propuštena i sada imamo nastojanje da se lobiranjem dopre do što više država kako bi vas podržali u vašoj poziciji, što uvlači Sloveniju i Hrvatsku u igru akcije i reakcije i stvara novu spiralu - kaže Klisović.

Ofenziva

Dodaje kako je Slovenija očito krenula u diplomatsku ofenzivu, pa se može očekivati i hrvatski odgovor, što aktere odvlači od pregovaračkog stola.

- Umjesto da sjednu za stol i dogovore formu u koju će pretočiti to rješenje i dodatno se dogovoriti oko svih drugih povezanih pitanja, poput režima ribolova i plovidbe, sada se u krivom smjeru odvijaju lobiranja – kaže Klisović.

Kada je riječ o Europskoj komisiji, Klisović kaže da bi ih trebalo podsjetiti da ne mogu stati uz jednu državu članicu u bilateralnom sporu nego tražiti konstruktivniju ulogu, da motiviraju dvije države članice da sjednu i dogovore rješenje kada su tako blizu toga.

- Jednako kao što može reći da se odluke moraju provoditi, siguran sam da neće stati iza kršenja arbitražnog postupka, jer kada bi stala iza toga, to bi bila kriva poruka Jugoistočnoj Europi– zaključuje Klisović.

Stav HNS-a, pak, ostaje nepromijenjen: - Sabor je donio odluku o povlačenju iz arbitraže i svaka Vlada mora poštivati i provoditi odluke Sabora. HNS odlučno tvrdi da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže te da ovakvu odluku arbitražnog suda ne možemo priznati. Uvjereni smo, međutim, da prostor za suradnju i dogovor postoji te ćemo kao koalicijski partner u Vladi inzistirati da gospodarska i svaka druga suradnja sa Slovenijom ne pati zbog neriješenih pograničnih pitanja te da se spor rješava mirnim putem u pregovaračkom postupku – poručuju iz HNS-a.

Braniteljske udruge stale uz Plenkovića: 'Cijenimo Tromblona, ali ne odobravamo ultimatume Vladi'

Nakon što je Petar Janjić Tromblon praktički uputio ultimatum premijeru Andreju Plenkoviću da će, ako Vlada ne poduzme sve potrebno kako bi se zaštitila hrvatska državna granica i hrvatski ribari u Piranskom zaljevu, on to učiniti sa stotinama brodica, u Vladu je stiglo pismo Republičke koordinacije udruga Domovinskog rata “Dr. Franjo Tuđman” koje je potpisao predsjednik udruge Đuro Dečak i u kojem se Plenkovićevoj Vladi daje puna potpora u mirnom rješavanju graničnog spora sa Slovenijom. Uz tu udrugu, podršku Vladi u mirnom rješavanju graničnog spora oko Savudrijske vale dala je udruga Prvi hrvatski redarstvenik.

Đuro Dečak, predsjednik Republičke koordinacije udruga, jučer nam je rekao da njihovo pismo nije nikakav napad na Tromblona.

- Njega iznimno cijenim zbog svega što je učinio u Domovinskom ratu, ali narod slobodnom voljom izabire vlast koja će ga predstavljati. U ovom slučaju nema mjesta za ultimatume i prijetnje. Upravo zbog toga dali smo potporu premijeru u rješavanju tog spora i svih otvorenih pitanja i problema kroz dijalog koji za nas nema alternative - kaže Dečak.

U pismu koje su poslali Vladi stoji, navodi Dečak, da svako drugo rješavanje graničnih pitanja izravno šteti nacionalnim interesima Hrvatske, da bi se time diskvalificirali svi opravdani argumenti hrvatske strane.

Uz tu udrugu, podršku Vladi u mirnom rješavanju graničnog spora oko Savudrijske vale dala je udruga Prvi hrvatski redarstvenik. Oni smatraju da je rješavanje pitanja graničnog spora “sa susjedima Slovencima pravo i obveza institucija vlasti, tj. Vlade i Sabora i kao takvi imaju našu potporu”.

“Sva ostala rješenja za udrugu Prvi hrvatski redarstvenik neprihvatljiva su i ne mogu dobiti našu podršku”, stoji u njihovu priopćenju za javnost. (Tomislav Mamić)

Petir pisala Junckeru: 'Ucjene Slovenije vrijeđaju Hrvate'

Hrvatska eurozastupnica i članica Kluba EPP-a Marijana Petir poslala je jučer pismo šefu Europske komisije, Jean-Claudu Junckeru, u kojem ga podsjeća kako bi Hrvatska prihvatila arbitražnu odluku da cijeli postupak nije bio kontaminiran sa slovenske strane. “Hrvatska je mnogo puta istaknula spremnost da spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima, međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengen ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU”, poručila je Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:23