RATNI ZLOČIN IZ 1991.

Dokazi iz Beograda: Purda je pucao u ranjenike. To je naredio Tromblon

ZAGREB - Do kraja ovoga tjedna Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku treba odlučiti hoće li pokrenuti istragu u slučaju Tihomira Purde, Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova, koje Okružni sud u Beogradu tereti za teški ratni zločin nad ranjenicima i bolesnicima, počinjen 5. studenoga 1991. u Borovu naselju. U nedjelju 23. siječnja istječe 18-dnevni pritvor koji je Purdi određen u BiH i dotad će, kako doznajemo u DORH-u, biti donesena odluka postoji li osnovana sumnja za pokretanje istrage.

Izvor informacija

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine prošli je tjedan DORH-u dostavilo preslike dokaza na kojima srbijanska strana trojicu Vukovaraca tereti za ratni zločin nad ranjenicima i bolesnicima, a DORH ih je proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o desetak iskaza hrvatskih branitelja, danih tijekom zatočeništva u Srbiji nakon pada Vukovara. No, ti iskazi neće biti jedini izvor informacija na temelju kojega će osječko tužiteljstvo ocijeniti postoji li osnova za pokretanje istrage. Osječki županijski državni odvjetnik ponovno će saslušati branitelje koji su krajem 1991. i početkom 1992. godine u zatočeništvu u srbijanskim logorima svjedočili o događaju u kojem su navodno sudjelovali Janjić, Purda i Maslov, prikupiti i ostale dostupne dokaze o tome te zatim odlučiti hoće li pokrenuti istragu.

Prema dokumentima iz Beograda, prvoosumnjičeni za zločin u Borovu naselju nije Tihomir Purda, nego Petar Janjić Tromblon koji je u subotu oštro govorio na braniteljskom prosvjedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Njega ti iskazi iz zatočeništva terete da je izdao nalog za otvaranje vatre na ranjene srpske vojnike, a naredbu su, tvrdi se dalje, slijedili vojnici Purda i Maslov, pri čemu su ubijena dvojica vojnika dok je treći poslije umro u vukovarskoj bolnici.

Nedostatak dokaza

Ako osječko tužiteljstvo nakon predistražnih radnji ocijeni da postoji osnovana sumnja da su trojica branitelja počinila zločin nad bolesnicima i ranjenicima, donijet će odluku o pokretanju istrage. U tom će slučaju Srbija odustati od zahtjeva za izručenje Tihomira Purde, a u pritvoru bi mogli završiti i Janjić i Maslov.

Ako, pak, osječko tužiteljstvo ocijeni da prikupljeni dokazi nisu dovoljno čvrsti za pokretanje istrage protiv trojice Vukovaraca, odbacit će srbijanski zahtjev. U tom slučaju srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine ima dvije mogućnosti. Prva je da se složi s hrvatskom ocjenom o nedostatku čvrstih dokaza i obustavi kazneni progon trojice Vukovaraca. Purda bi bio pušten na slobodu, a međunarodna tjeralica protiv Janjića i Maslova povučena.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:06