DNK ANALIZA

Dokazivanje očinstva u Hrvatskoj: 50 očeva od 750 saznalo da nisu biološki roditelji djeci

Test za za dokazivanje očinstva u privatnom forenzičkom laboratoriju Genos stoji 2200 kuna

ZAGREB - Oko 750 supruga u protekle tri i pol godine provjerilo je DNA testovima jesu li biološki očevi djece svojih žena, no tek ih je 50-ak potvrdilo svoje sumnje.

Toliko je, naime, testova očinstva na osobni zahtjev napravljeno u Genosu, jedinom privatnom forenzičkom laboratoriju u Hrvatskoj. Takvi se testovi rade i u državnim laboratorijima, no većinom po nalogu suda, jer su u državnim laboratorijima trostruko skuplji.

Jednostavna procedura

Po nalogu suda najčešće se, pak, traži utvrđivanje očinstva za izvanbračne očeve koji žele izbjeći plaćanje alimentacije te negiraju da su očevi. Privatni zahtjevi koji dođu u Genos najčešće se odnose na muževe koji sumnjaju da su prevareni, pa ne žale 2200 kuna kako bi im DNA analiza potvrdila jesu li doista biološki očevi svoje djece.

Procedura je jednostavna: vatiranim štapićima iz seta za utvrđivanje očinstva, koji se za 100 kuna može kupiti u ljekarnama, uzme se slina s unutrašnje strane obraza ocu i djetetu i pošalje u laboratorij. Rezultati stižu za 10 dana.

Drastičan pad

- Tek oko pet posto onih koji sumnjaju potvrde svoje sumnje, a 95 posto muževa koji misle da su prevareni, dobije potvrdu da su biološki očevi svojoj djeci. Do unatrag nekoliko godina među testovima na osobni zahtjev trećina rezultata bila je negativna, odnosno potvrđeno je da sumnjičavi suprug nije otac. Sada je taj odnos dramatično pao - kaže prof. Gordan Lauc, vlasnik Genosa.

Kaže da su o tom fenomenu nedavno razgovarali na stručnom skupu, jer iste podatke, odnosno drastični pad rezultata koji dokazuju da muževi nisu i biološki očevi, pokazuje većina laboratorija u svijetu. Budući da se radi o specifičnom uzorku - populaciji koja ima razloga sumnjati u vjernost svojih supruga - stručnjaci pokušavaju pronaći objašnjenje.

- Najvjerojatnije je riječ o tome da su testovi očinstva sve pristupačniji i sve popularniji i da su zbog toga supruge opreznije. Ili su naprosto vjernije - kaže prof. Lauc.

Osim sumnjičavih očeva, ponekad testove traže i majke, koje nisu sigurne jesu li začele sa suprugom ili s ljubavnikom. U manjem broju slučajeva provjeru traže bake i djedovi, uvijek po očevoj strani. Sumnjičave svekrve nezadovoljne snahama pronalaze način da dokažu svojim sinovima da ih njihov instinkt nije prevario.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:37