NOVA PRAVILA

DONESEN ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU Milanović: 'Različitosti tretiramo na jedan ljudski način'

 CROPIX

Vlada je danas napokon donijela i Zakon o životnom partnerstvu koji nakon više od desetljeća uređuje obiteljski život istospolnih parova.

Iako je bilo naznaka da bi se iz Zakona mogla izbaciti odredba po kojoj bi gay parovi mogli raskinuti svoju zajednicu samo pred matičarem uz obostrani pristanak i ako u zajednici nije maloljetno dijete, na kraju je i ta odredba ostala.

Zakon zapravo daje gay parovima sva prava kao i heteroseksulnima, osim pitanja posvajanja djece.

- Ovo je svjetonazorsko, ali i civilizacijsko pitanje. Vjerujemo da ovaj zakon nikoga ne vrijeđa, da uključuje, a ne isključuje i različitosti tretira na jedan ljudski način. Zakonom se usklađujemo sa zapadnim zemljama u okviru prosjeka. Ovaj zakon ćemo provoditi kao što provodimo i novi kurikulum - osvrnuo se premijer Milanović i na najave da bi novi ministar Mornar mogao ukinuti građanski i zdravstveni odgoj te dodao: - Pred nama su još ozbiljniji zadaci koji se tiču održivosti i kvalitete sustava.

Ministar uprave Arsen Bauk, koji je bio zadužen za izradu Zakona o životnom partnerstvu rekao je kako ovaj zakon predstavlja demokratski kompomis svjetonazora koji su u tenziji.

- Kompromis se očituje u tome da se uvodi životno partnerstvo, a da institucija braka ostaje ograničena samo na heteroseksualnu zajednicu. U pogledu praktičnih stvari sve je izjednačeno, a razlike postoje u odnosu na položaj djece. Ovo je Zakon koji će manjini donijeti nešto bolje, a većini neće donijeti ništa gore – rekao je Bauk na što mu je premijer replicirao da manjini donosi i više nego nešto bolje.

LGBT udruge različito o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu

Inicijativa za životno partnerstvo pozdravila je današnje Vladino prihvaćanje konačnog prijedloga Zakona o životnom partnerstvu ocjenivši ga pozitivnim pomakom i korakom naprijed za sve LGBT osobe u Hrvatskoj, no udruge Kontra, Dišpet i Ženska mreža Hrvatske optužuju Vladu da je, tretirajući pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona te izuzimajući iz njega posvajanje djece, nastavila provoditi politiku diskriminacije spram istospolnih obitelji.

Zakon o životnom partnerstvu istospolnim će parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Hrvatske kao članice EU, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki Hrvatske. Na ovaj zakon smo čekali više od 10 godina, navode iz Inicijative za životno partnerstvo.

Dodaju, međutim, kako je predloženi tekst u svojoj biti konzervativan jer nema riječi o posvajanju djece i ne olakšava istospolnim parovima planiranje obitelji i djece, već uređuje obiteljske odnose tek onih LGBT obitelji s djecom koje u već postoje.

Iako zakonsko rješenje predstavlja prvi korak u osiguranju mirnog i sigurnog obiteljskog života za sve obitelji, ono i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na institucije za heteroseksualne obitelji (brak i izvanbračna zajednica) i neheteroseksualne obitelji (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo), navodi Inicijativa za životno partnerstvo.

Udruge Kontra, Dišpet i Ženska mreža Hrvatske drže pak da je Vlada nastavila provoditi diskriminativnu politiku spram istospolnih obitelji, tretirajući pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona – Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu te izuzimajući posvajanje djece iz prijedloga.

"Oštro osuđujemo politiku Vlade koja je diskriminativna i segregacijska prema istospolnim parovima, te je u prvom redu vođena političkim kalkulacijama vodeće stranke", kaže se u priopćenju tih udruga.

Također optužuju Hrvatski sabor i Ustavni sud da su svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustili da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum.

"Ukoliko državne institucije ne ukinu diskriminaciju istospolnih parova, građani i građanke koji žive u istospolnim zajednicama bit će primorani obraćati se Europskom sudu za ljudska prava kako bi ostvarili zaštitu svojih prava", poručuju te udruge. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:19