AFERA AGRAM

DORH-ova STRATEGIJA ZA BANDIĆA 'Prvo će ga iscrpiti, a onda mu natovariti gomilu'

USKOK-u uz to trenutno nedostaje pokajnik, bez kojega se teško može ići u dokazivanje krivnje
Zagreb, 171014.Stan Milana Bandica, Buzanova ulica 4. U nedjelju poslijepodne, zbog osnovane sumnje na korupciju i zlouporabu polozaja, privedeni su Milan Bandic, Petar Pripuz, te Slobodan Ljubicic Kikas.Na fotografiji: privodjenje Bandica.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Do konca tjedna bit će donesena odluka o žalbama okrivljenika na određivanje istražnog zatvora u uskočkoj akciji “Agram”. U javnosti se, pak, i dalje “traži” pozadina iznenadnog lišavanja slobode Milana Bandića i njegovih suradnika, piše Slobodna Dalmacija .

Jedan od naših sugovornika, bivši tužitelj i odvjetnik, ne želeći se baviti spekulacijama o političkoj ili nekoj drugoj pozadini slučaja, smatra kako USKOK još nije trebao “krenuti” s uhićenjem, nego nastaviti pratiti Bandića.

Navodi kako, barem prema onome čime se barata u medijima, očito još nisu prikupljeni dovoljno čvrsti dokazi za procesuiranje zagrebačkoga gradonačelnika vezano uz “krupnije” slučajeve.

Zbog toga, kako dalje ističe, postoji opravdana sumnja da je tužiteljstvo prvo krenulo s uhićenjem, a onda s nastavkom prikupljanja dokaza. USKOK-u uz to, kako dalje napominje naš sugovornik, trenutno nedostaje pokajnik, bez kojega se teško može ići u dokazivanje krivnje.

Stoga je, dodaje, vjerojatno i procesuiran veći broj osoba ne bi li se netko “slomio” i progovorio. Zaključuje kako su se gradske malverzacije, očito, odvijale bez puno tragova, pogotovo onih novčanih, a trag novca je vrlo bitan kod dokazivanja koruptivnih (ne)djela.

Upućeniji u problematiku, inače, predviđaju kako će, kao i u slučaju Ive Sanadera, DORH ići na “iscrpljivanje” Bandića “tovareći” mu nova kaznena djela.

Prema našim izvorima, on je do sada uživao podršku s državnog vrha, pa su, navodno, prijave protiv njega završavale u ladicama DORH-a. Njegovim procesuiranjem, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan je, kako smatraju pojedini “dobri poznavatelji prilika”, “izišao iz sjene” svoga prethodnika. Promijenilo se i to da je “pao” moćni političar, a ne, kao do sada, netko od “političkih mrtvaca”, piše Slobodna Dalmacija .

Svojedobno su, podsjetimo, u vrijeme predsjedničke kampanje, u kojoj je Bandić ušao u drugi izborni krug, iz tužiteljstva “izletjeli” s izjavom kako su primili 21 kaznenu prijavu protiv čelnika Zagreba, a zatim su, nakon što se “podigla velika prašina”, to “porekli”.

Sada iz krugova njegovih branitelja izjavljuju kako je uhićenje izvedeno kako bi se skrenula pozornost sa suđenja Josipu Perkoviću u Njemačkoj, te kako je ovaj slučaj povezan i s predstojećim predsjedničkim izborima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:24