TREĆA SEZONA

DOSAD NEVIĐENA POSTAVA NAUTIČKE PATROLE JUTARNJEG LISTA Dva glavna pojačanja 2019. su Nives i Tanja

 
Tanja Gattin Zebić i Nives Jekić.
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Posada treće sezone Nautičke patrole po svemu je posebna u odnosu na dosadašnje dvije. Uz voditelja, skipera, dva reportera i fotoreportera sada imamo i šestog člana novinarske ekipe. Njegova je osnovna zadaća anketiranje nautičara, pa će tako novinari koji su se u dosadašnjim patrolama bavili i anketama imati više vremena da se uz pisanu riječ i fotografiju kreativno pozabave videoprilozima za web portal jutarnji hr.

Kao što smo rekli, veći i komforniji brod za život i rad te povećana privatnost omogućili su da u našu ploveću redakciju napokon uključimo i ženske članove posade. Tako su nam se kao prve “laste” ženskog dijela patrole pridružile Tanja Gattin Zebić iz Splita i Nives Jekić iz Zagreba.

Tanja Gattin Zebić, reporterka

Cres, 280619.
Posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Tanja Gattin Zebic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Tanja Gattin Zebić

Tanja Gattin Zebić je iskusna novinarka Slobodne Dalmacije. U novinarstvu je 15 godina. Njezino uključivanje u posadu Nautičke patrole nije samo značajno po tome što je prva pripadnica dosad isključivo muške ekipe, nego i po tome što je prvi put Slobodna Dalmacija, kao dio Hanza Medije, uključena u Nautičku patrolu Jutarnjeg lista.

Otkud baš Tanja u prvim ženskim redovima Patrole, iako sektorski ne prati nautiku? Ona sklonost moru, brodu i plovidbi nosi od djetinjstva, pa kaže: “Među mojim najdražim uspomenama iz djetinjstva su đite na jedrilici, kada se u najljepšim uvalama skakalo s palube naše Lapse, kupalo, ronilo… Ali i one uspomene kad nas je strogi dida Živko čeličio i učio nas kako da postanemo pravi mornari...”

A “strogi dida Živko” nije bio nitko drugi nego poznati prvi fotoreporter Slobodne Dalmacije od prvog dana njezina pokretanja, u doba onih dalekih godina Drugoga svjetskog rata.

Nives Jekić, novinarka

Cres, 280619.
Posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Nives Jekic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Nives Jekić

Kada je u redakciji Globala, lista studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, objavljen oglas da Jutarnji list traži studente koji će tijekom ljeta u sklopu Nautičke patrole anketirati nautičare, odmah se javila 22-godišnja studentica novinarstva Nives Jekić, koja u tim fakultetskim novinama vodi PR i marketing. Javila se jedina i, ni manje ni više, nego da se uključi u prvu, treću i četvrtu posadu, jer dok traje druga mora polagati ispite. Opširno smo je obavijestili koji je sve napori čekaju već za samo dva tjedna rute, ali bila je nepokolebljiva. Rekla je da joj je zdravlje super, da se ne boji ni mora, ni bure, ni teškog rada, ni vrućine i navela niz argumenata o svojim sklonostima i provođenju slobodnog vremena: “Bicikliram, rolam se, planinarim, čitam, putujem, volontiram, usavršavam se, tu i tamo pogledam neku dobru seriju ili film. Dižem utege, igram se girjama, trčim, skačem, znojim se i u svemu tome uživam. Odmalena se bavim tajlandskim boksom i nakon puno rekreativnih godina planiram se okušati i u natjecanju. Gurmanka sam velika, jedem sve, ali umjereno...”

Vid Barić, reporter

Cres, 280619.
Posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Vid Baric.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Vid Barić

Naš prošlogodišnji reporter debitant nakon prve etape patrole od Dubrovnika i Slanog preko Korčule, Hvara, Brača i Splita do Skradina i Murtera, kući je otišao već kao iskusni novinarski morski vuk. Da bi na kopnu nastavio biti megaproduktivan novinar “opće prakse”, koji pokriva teme od kazališta i knjige, pa sve do nogometa. Ali najviše voli kada mu, kako kaže, sjedne neka prava reportaža ili tema za koju je spreman svaki dan sjesti u auto, odvoziti pet sati, istražiti, prikupiti podatke te se isti čas vratiti u Zagreb i napisati tekst.

Taj naboj adrenalina i pustolovni duh vjerojatno je odlučio da je punih 10 godina bio profesionalni snowboarder, a i sada zimi zna poslije redakcije skočiti na Sljeme na noćno bordanje.

I evo ga sad opet u Nautičkoj patroli, na palubi Grandiosa spremnog na novi posao, na nove avanture: “Redakcija mi neće faliti. Sebe vidim kao punokrvnog terenca i biti na brodu koji je stalno u pokretu moj je san!”

Željko Hajdinjak, fotoreporter

Cres, 280619.
Posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Zeljko Hajdinjak.
Foto: Vid Baric / CROPIX
Vid Barić / CROPIX
Željko Hajdinjak

I evo nam i u trećoj sezoni patroli Željka Hajdinjaka sa svojim znanjem i 20-godišnjim iskustvom profesionalnog fotoreportera, koji je u Jutarnjem od njegova osnutka. Upravo u patroli je, veli, izbrusio vještine snimanja na moru u raznim vremenskim prilikama i neprilikama. Osim toga izbrusio je i svoje znanje o moru, brodu i jedrenju koje je u patrolu donio sa svojih krstarenja s prijateljima.

Došao je na brod s tradicionalnim darom svakog Zagorca koji imalo drži do sebe - s 5-6 litara vina iz vlastite kleti, koje spada u onu kategoriju “takvo se retko najde”.

Milan Ilić , skiper

Cres, 280619.
Posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: skiper Milan Ilic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
skiper Milan Ilić

Brigu o brodu i kormilu ponovo je preuzeo Milan Ilić iz Rijeke, iskusni jedriličar, znalac mora, broda i plovidbe. U ove tri sezone samo ga nije bilo prošle godine pola patrole, kada smo ustanovili da i brodu i nama jako nedostaje. Osim što je vješt moreplovac i odlično poznaje Jadran jer ga je bezbroj puta preplovio, Milan ima nekoliko rijetkih ljudskih osobina. Miran je i staložen, triput promisli prije nego što nešto kaže ili poduzme. Nikad ga nismo čuli da bi povisio ton ili reagirao brzopleto i nervozno. On je čovjek s kojim se jednostavno ne možeš posvađati. Oni koji često plove dobro znaju kakva je to blagodat na jednom brodu. Milan je u svakoj posadi faktor stabilnosti i mira.

Mladen Gerovac, vođa patrole

Cres, 280619.
Posada Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Mladen Gerovac.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Mladen Gerovac

I na kraju, moja malenkost koja je zakuhala Nautičku patrolu u obliku projekta da bi joj Hanza Media i Jutarnji list udahnuli život.

No, trebalo je preuzeti i ulogu organizatora, urednika, kapetana, frontmena i animatora. Trebalo je fanatizirati ljude (novinare) da po najvećem zvizdanu cijele dane provode na gatu, cesti i ulici u potrazi za novinarskim temama. Da more mogu rukom dotaći svakog trenutka, ali nemaju vremena da se okupaju, jer ga provode za laptopom. Da su im i noći u skučenom brodskom prostoru teške i znojne jer brod nema klime. Da do toaleta i tuševa moraju često hodati i par sto metara, jer prvi brod nije imao tank otpadnih voda, da nikad nemaju nimalo privatnosti, da nemaju slobodnog vremena...

Dvogodišnje iskustvo patrole, povratak u posadu ljudi koji su je prošli, a posebice ovaj naš komforni moderni Grandioso olakšali su svu tu dosadašnju muku, ali posao je ostao isti. I nadalje to nije opušteno krstarenje, nego više sliči na interventno iskrcavanje mornaričke pješadije: obavi zadatak, vraćaj se na brod i punim gasom dalje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:39