U KONTAKTU S OBITELJI

DRAGAN PRIMORAC O LIJEČENJU MALE RIJEČANKE KOJA JE UJEDINILA HRVATSKU 'Već se radi analiza Milinih gena'

 
Mila Rončević, Dragan Primorac
 Privatni album / Ronald Gorsic / CROPIX

Prof. dr. sc. Dragan Primorac javio nam se iz SAD-a, gdje je trenutno na Sveučilištu Wake Forest i potvrdio da je u kontaktu s Milinom majkom, doktoricom Sanjom Matijević Rončević i djedom Vladimirom Rončevićem te da je stupio u kontakt s prof. Richardom Aplencom iz Children’s Hospital of Philadelphia koji će voditi Milino liječenje.

Također je u kontaktu s prof. Jelenom Roganović, liječnicom koja je dosad vodila Milino liječenje u Dječjoj bolnici Kantrida.

- Prof. Roganović je izvrsna stručnjakinja koja je vodila Milino liječenje po najučinkovitijim svjetskim protokolima, jednako kao što se radi u najboljim američkim bolnicama. Također, uspostavio sam kontakt prof. Roganović s prof. Aplencom, koji je vrhunski stručnjak za liječenje akutne mijeloične leukemije, jer je sada najvažnije da ključni ljudi koji su uključeni u Milino liječenje budu povezani.

Prof. Aplenc trenutno provodi nekoliko kliničkih studija za leukemije, a nama je posebno značajno što su tu i slučajevi koji ne odgovaraju na standardna liječenja. Jedna od tih studija, koja je u kliničkoj fazi 1, odnosi se upravo na tip leukemije od koje boluje Mila - rekao nam je prof. dr. sc. Primorac.

Otkrio nam je da je, u dogovoru s prof. Roganović i obitelji, dogovorio da se u ponedjeljak Mili uzme bris usne šupljine kako bi se moglo provesti istraživanje 25 gena koji mogu predvidjeti učinak, ali i neželjene reakcije na lijekove.

- Specijalna bolnica Sveta Katarina u suradnji s američkom tvrtkom OneOme, koja je u suvlasništvu vodeće američke bolnice Mayo Clinic, analizira 25 gena koji su odgovorni za metabolizam, transport, receptore, ali analizira i gene tkivne histokompatibilnosti odgovorne za alergijske reakcije na lijekove. Ukupno se na ovaj način dobije uvid u djelovanje oko 350 različitih lijekova i ključno je da se Mila na najbolji mogući način pripremi za daljnje liječenje i tu nezaobilaznu ulogu ima farmakogenomika.

Naravno, kod djece zbog nezrelosti određenih enzimskih sustava postoje specifičnosti o kojima se treba voditi računa. Farmakogenomsko testiranje je iznimno važno kako bi se izbjegli štetni učinci lijekova, predvidio njihov učinak ili se eventualno promijenio terapijski postupak - kazao je i istaknuo da je iznimno ponosan što se u akciji za Milu ujedinila cijela Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:05