ŽELJEZNA PRAVILA

Drama iza vrata Katoličke gimnazije: Ukor za minicu i tajice. Špijuniraju nam Facebook!

U Uredu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić kažu da do sada nisu dobili niti jednu prijavu za Žensku opću gimnaziju

ZAGREB - Odlična učenica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica (ŽOG) iz Zagreba jednog se popodneva zezala s dvije prijateljice. U ženskoj zabavi, djevojke su se odlučile fotografirati. Obučene u badekostime, mobitelom su slikale svoj nasmiješeni odraz u ogledalu. Fotografije su objavile kasnije na svojim privatnim Facebook profilima u koje uvid imaju samo njihovi prijatelji.

Međutim, bezazlena zafrkancija tri tinejdžerice za jednu je od njih, kako su nam ispričale njezine kolegice, imala ozbiljne posljedice. Nekoliko dana nakon njihova druženja, u školu su pozvani njihovi roditelji. Na sastanku s vodstvom škole, tvrde djevojke, roditeljima su pokazane te fotografije uz komentar “vidite kako vam se djeca ponašaju, to moramo suzbiti”.

FOTOGALERIJA - Za što se sve dobiva ukor u Katoličkoj gimnaziji

.

Privatna stvar

Naime, u skladu sa svjetonazorom škole, koji se bazira na strogom katoličkom odgoju i rezultira brojnim zabranama i restrikcijama, fotografiranje u badekostimu smatra se opscenim. Roditelji, suočeni s “neprihvatljivim” fotografijama svojih kćeri koje su izazvale burne reakcije vodstva škole, obećali su da se to više neće dogoditi. Kad su došli kući, discipliniranje djece nije stalo samo na ozbiljnom razgovoru.

Jedna od djevojaka sutradan je, tvrde njezine kolegice, u školu došla puna modrica. Zbog spornih fotografija, požalila se, dobila je ozbiljne batine. O svemu tome je, kako kažu naše sugovornice, odmah obavijestila psihologinju. Obratila joj se puna povjerenja, moleći je da školsko vodstvo više ne čini takve stvari jer njezini izrazito konzervativni roditelji nemaju razumijevanja niti roditeljskih vještina kojima bi na pedagoški prihvatljiv način riješili problem. Međutim, psihologinja ju je, tvrde njezine prijateljice, hladno odbila, s objašnjenjem da je to njezina privatna stvar koju mora riješiti u obitelji.

Odustale od susreta

Savjetovala joj je da se više ne ponaša na tako neprimjeren način kako bi izbjegla daljnje neprimjerene kazne. Djevojka, koju smo kontaktirali, o tome nije uopće željela razgovarati, a i neke njezine prijateljice s kojima smo dogovorili razgovor naknadno su odustale od susreta s nama tvrdeći da bi i one mogle snositi ozbiljne posljedice.

- Ne znam za taj konkretan slučaj i sigurna sam da psihologinja nije tako odbila djevojku, no što se tiče golišavih fotografija naših učenica na Facebooku, i danas bih postupila na isti način: zvala bih roditelje - rekla nam je sestra Elizabeta Peršić, ravnateljica ŽOG-a.

Dodala je kako je njezin zadatak kontrolirati što učenice rade na Internetu, pa i na Facebooku, kako bi spriječila nasilje, svađe, uvrede i cyberbullying.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:46