70.000 GRAĐANA BIRA

DRUGI KRUG IZBORA Stigli podaci o odazivu, najveći u Milni, u Dubrovniku slab

 Admir Buljubašić / CROPIX

>>> NOVO 12:54 Gotovo 18 posto birača, neznatno manje nego prije dva tjedna, izašlo je u nedjelju do 12 sati na birališta u deset lokalnih jedinica, koje u drugom krugu prijevremenih izbora biraju svoje gradonačelnike i načelnike, te njihove zamjenike, navelo je Državno ozborno povjerenstvo (DIP).

Drugi krug prijevremenih izbora je u gradovima Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu te u općinama Milna, Strahoninec, Petlovac, Gundinci i Caglin, a pravo glasa ima oko 71 tisuća birača.

Do podneva, to je pravo u svih deset jedinica iskoristilo nešto više od 11 tisuća građana ili njih 17,76 posto.

Prije dva tjedna, u prvom krugu, izlaznost je bila neznatno veća, 18,08 posto, no tada se glasovalo u 17 lokalnih jedinica, a pravo glasa imalo je 120 tisuća birača.

Najbolju izlaznost ove nedjelje bilježi općina Milna, u kojoj je do podneva glasovala oko 25 posto od oko 1.100 birača - dakle njih 284.

Približnu izlaznost, 24,7 posto, ima i općina Gundinci.

Najslabiji odaziv je u gradu Hvaru, svega 13,15 posto, gdje je od oko četiri tisuće birača glasovalo njih 520.

Relativno slaba izlaznost je u najvećem gradu, Dubrovniku. Do podneva na birališta je izašlo 16,2 posto birača, odnosno od 38.459 njih nešto manje od pet tisuća. No, treba napomenuti da podatke o odazivu nije dostavila četvrtina biračkih mjesta, naime, od njih 49 to je učinilo 37 mjesta.

Podatke o odazivu Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u podne, a nove podatke dat će oko 17 sati.

Birališta su otvorena do 19 sati.

--------------------------------------

ZAGREB - U deset lokalnih jedinica, pet gradova i pet općina, u sedam sati otvorena su birališta na kojima građani u nedjelju prijevremeno biraju gradonačelnike i načelnike općina.

Pravo biranja ima oko 70 tisuća građana i oni mogu svoj glas dati nekom od kandidata do 19 sati, kada se birališta zatvaraju.

Nedjelja je izborni dan u Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu te u općinama Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec i Gundinci.

Najviše pozornosti izazivaju izbori u najvećem gradu, Dubrovniku, gdje se odlučuje hoće li Grad voditi bivši gradonačelnik, HNS-ov Andro Vlahušić ili HDZ-ov Mato Franković.

Prijevremni lokalni izbori održani su 8. ožujka u 17 jedinica koje nisu u zakonskom roku donijele proračne za ovu godinu. Izbore je raspisala Vlada koja je raspustila i predstavnička tijela tih gradova i općina te razriješila gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike.

Sedam gradova i općina uspjelo je već 8. ožujka izabrati čelne ljude, a u deset jedinica kojima to nije 'pošlo za rukom' održava se drugi izborni krug. Za gradonačelnike i načelnike izabrat će se kandidati koji osvoje više glasova birača.

Dogodi li se kojim slučajem da dobiju jednaki broj glasova, ići će se u treći krug.

Izborni rezultati znat će se navečer, bit će dostupni i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) čim se unesu zapisnici sa svih biračkih mjesta pojednog grada, odnosno općine.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, izvjestiti o odazivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:50