130 SLUČAJEVA ZARAZE

Drugi najgori dan epidemije: Uvode strože mjere, inspekcija će moći i zatvoriti klubove

U posljednja 24 sata novih je 130 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj
Davor Božinović, Krunoslav Capak, Alemka Markotić
 
 Bruno Konjevic/Cropix

U posljednja 24 sata novih je 130 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, broj aktivnih slučajeva oboljenja je 686, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 686 ", kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Na bolničkom liječenju je 117 pacijenata, od toga je na respiratoru osam pacijenata. Nema preminulih osoba u posljednjih 24 sata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5870 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2279 osoba. Do danas je ukupno testirano 132 292 osoba, od toga 1604 u posljednja 24 sata.

Aktivno je bolesnih 35 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji ih je 140.

Ovo je drugi najgori dan po broju zaraženih od početka epidemije - 11. srpnja imali smo 140 slučajeva.

'U ovom trenutku nemamo nikoga tko se zarazio na proslavi u Kninu ili Sinju', kazao je Capak.

Što se tiče preporuka za klubove, one su sada ponešto izmijenjene, a inspekcija će objekt moći i zatvoriti

'Jučer smo malo promijenili preporuke za noćne klubove. Preporučujemo da se svi zatvoreni dijelovi klubova zatvore te da nema plesnih podija već stolovi oko kojih se ljudi mogu okupljati i držti razmak. To će kontrolirati inspekcija, epidemiološka i sanitarna. Sada će se te inspekcije pojačati. Epidemiolog i sanitarni inspektor moći će zatvoriti lokal ako se ustanovi da se u njemu netko zarazio. Moći će se ponovno otvoriti nakon dezinfekcije i testiranja svih zaposlenih. Ta uputa je poslana svim stožerima i oni će o tome informirati sve ugostitelje. No to se ne odnosi samo na ugostiteljske objekte, već na sve. Ukoliko se utvrdi zraza u bilo kojem objektu, postoji mogućnost zatvaranja. Radi se o privremenoj mjeri dok se ne procijeni da više nije potrebno', kazao je Capak.

Što se tiče zaraženih stranih državljana, preko europskog sustava informiranja u zadnjih 10-ak dana stiglo je 28 prijava o zaraženim turistima i to iz četiri zemlje - Austrije, Italije, Njemačke i Slovenije.

'Imamo nešto stranih državljana zaraženih i manje ih je od 15', kazao je Capak.

Profesorica Alemka Markotić kazala je da se Hrvatska predbilježila za milijun i pol doza cjepiva za što će biti organizirana javna nabava koju će provesti Europska unija.

'Prema trenutnim podacima WHO-a, sada je 28 cjepiva u kliničkim fazama, a samo 6 je u trećoj fazi. Dva su iz Kine, ostala su iz Amerike i Engleske, no rusko nije na tom popisu. Bit će potrebno dobiti dodatne znanstvene stručne informacije o njihovom postupku. Ali postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu koji bi trebao biti', kazala je profesorica Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:57