PROMJENA POREZNOG ZAKONA

DRŽAVA ĆE IMATI UVID U STANJE RAČUNA SVIH GRAĐANA I NJIHOVIH TRANSAKCIJA Od ove godine banke će te podatke davati poreznoj upravi bez zahtjeva

 Davor Pongračić / CROPIX

Porezna reforma donosi neke dobre vijesti, poput povećanja plaća za većinu zaposlenih, no ima i drugih promjena, manje popularnih.

Promjenom općeg poreznog zakona poreznici će ubuduće imati uvid u stanje računa svih građana i svih transakcija - banke će biti obvezne poreznoj upravi podastrijeti te podatke, javlja HRT.

Posljedica je to usklađivanja s europskom regulativom koja je to uvela prije nekoliko godina kako bi spriječila izvlačenje novca u porezne oaze.

Ministarstvo financija uvid u promet tekućih računa i štednih uloga moglo je do početka ove godine dobiti samo uz direktni zahtjev, no sada će ih od banaka primati automatski.

Pojačanim nadzorom računa pokušava se stati na kraj poreznim utajama. je prikupiti podatke o svim dohodcima, primicima kako bi zapravo porezna uprava mogla lakše utvrđivati odnos dohodaka s jedne strane i imovine s druge strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:05