POLAŽE 39.600 UČENIKA

Državna matura počela ispitima iz biologije i vjeronauka, zasad sve protječe bez nepravilnosti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.06.2016. u 14:57

Split, 060616.
Gotovo 40 000 ucenika danas je pristupilo polaganju Drzavne mature.
Ispite Drzavne mature cine ispiti obveznoga dijela i ispiti izbornoga dijela.
Na fotografiji: 2. Gimnazija.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

Nakon uočenih propusta i nezadovoljstava osiguranjem provedbe ispita državne mature ranijih godina, osobito nakon prošlogodišnjih slučajeva s krađom ispitnih pitanja, ove je godine NCVVO uveo strože kazne za eventualne prijestupnike.

ZAGREB - Ispitima iz biologije i vjeronauka u ponedjeljak je počela sedma provedba ispita državne mature u školama diljem Hrvatske, od ove godine uz pojačane mjere sigurnosti i najavljene strože kazne za eventualne prijestupnike, a u ljetnom roku ispitu će pristupiti gotovo 40 tisuća učenika.

 

 "Provedba je počela u ponedjeljak ujutro ispitom iz biologije u 9 sati, za koji je bilo prijavljeno 7700 pristupnika, a nastavlja se u 14 sati ispitom iz vjeronauka i zasad sve protječe bez ikakvih nepravilnosti i neregularnih situacija", rekla je za Hinu glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ana Franić Božić.

 

 Za ispite državne mature ove se godine prijavilo ukupno 39.600 učenika, od čega 13.286 gimnazijalaca i 19.313 učenika strukovnih škola, a posljednji ispit državne mature bit će 27. lipnja onaj iz glazbene umjetnosti, napomenula je Franić Božić.

 

 Nakon uočenih propusta i nezadovoljstava osiguranjem provedbe ispita državne mature ranijih godina, osobito nakon prošlogodišnjih slučajeva s krađom ispitnih pitanja, ove je godine NCVVO uveo strože kazne za eventualne prijestupnike.

 

 "Riječ je o izmijenjenim pravilima o pripremi i organizaciji ispita državne mature, koja su proizašla iz pravilnika o državnoj maturi, a odnose se na prijestupnike koji bi bili uhvaćeni u prepisivanju, te ukoliko dođe do otuđenja ispitnih materijala. Za takve je slučajeve predviđena kazna u trajanju od dvije godine nemogućnosti pristupa polaganjima ispita državne mature", kazala je Franić Božić.

 

 Pojasnila je da takva praksa u Europi postoji već duži niz godina, pa je tako, primjerice, u Belgiji kazna za takav prijestup predviđena u trajanju od pet godina zabrane pristupa polaganju državne mature, a prijestupnicima je onemogućeno i polaganje vozačkog ispita.

 

 "Nama se to činilo rigoroznim, da bi to na neki način bilo uništavanje jednog mladog života. Stoga smo odredili, ukoliko bude prepisivanja, za takve pristupnike kaznu u trajanju od dvije godine nemogućnosti izlaženja na ispite državne mature", pojasnila je.

 

 Kako bi se dodatno osigurao regularan protok provedbe ispita državne mature, NCVVO je u suradnji sa školama dogovorio strogu proceduru pohrane ispitnih pitanja.

 

 "Kad izađu iz NCVVO, prevoze se do škola, gdje ih dočekuje školsko ispitno povjerenstvo i ispitni koordinatori, te se odmah pohranjuju u sefove, gdje su strogo kontrolirano čuvani. Nadalje, u suradnji s policijom dogovorene su pojačane policijske ophodnje i nadzor oko škola za vrijeme trajanje provedbe ispita“, rekla je Franić Božić, napomenuvši kako se nada da u praksi neće doći do realizacije kazni, da prijestupa neće biti, te da sve poteći regularno.

 

 "Želimo učenicima poslati jednu smirenu poruku, da uspješno privedu ispite državne mature kraju, da polaganje jednog takvog ispita zrelosti završe uspješno", poručila je.

 

Rezultati u srijedu 13. srpnja, jesenski rok od 24. kolovoza do 9. rujna

 

 Ispiti državne mature provodit će se do 27. lipnja u istim vremenskim terminima s početcima u 9 sati ujutro i u 14 sati poslijepodne.

 

 Broj učenika prijavljenih za ispite državne mature ove je godine otprilike isti kao prošle a, kao i prošlih godina, najzastupljeniji izborni predmet je fizika, koji je prijavilo oko deset tisuća učenika, zatim biologija s prijavljenih 7700 učenik; politika i gospodarstvo, za što se prijavilo 7000 učenika, dok najmane prijava ima za logiku, etiku i glazbeni.

 

 Provedba se nastavlja u utorak, 7. lipnja, s ispitom iz likovne umjetnosti u 9 sati, te u 14 sati iz geografije. Idući dan u srijedu, 8. lipnja ispiti su iz psihologije i informatike, u četvrtak, 9. lipnja iz fizike i povijesti. U petak, 10. lipnja, učenici će polagati ispite iz politike i gospodarstva te logike, a u ponedjeljak, 13. lipnja ispite iz kemije i sociologije.

 

 Po rasporedu polaganja, utorak, 14. lipnja i srijedu, 15. lipnja, polagat će se ispiti iz hrvatskoga jezika. U utorak u 9 sati učenici će početi pisati esej iz hrvatskoga jezika, kako oni koji su prijavili višu - A razinu, tako i oni koji su prijavili osnovnu - B razinu, dok će u srijedu u 9 sati početi pisati test znanja hrvatskoga jezika - također na obje razine znanja, a u 14 sati održat će se ispit iz etike.  U četvrtak, 16. lipnja ujutro učenici će početi pisati eseje iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika na obje razine - A i B, a u 14 sati, učenici, koji su to prijavili, pristupit će ispitu iz grčkoga jezika.

 

 Dan nakon, u petak, 17. lipnja, učenici će ujutro početi pisati tekst iz materinskih jezika spomenutih nacionalnih manjina na obje razine, a u 14 sati učenici, koji su prijavili ispit iz latinskoga jezika, pristupit će polaganju ispita na A i B razini.

 

 U tjednu koji počinje u ponedjeljak, 20. lipnja, učenici će početi polagati ispite iz stranih jezika - 20. lipnja talijanskoga na A i B razini, a istoga dana u 14 sati pristupit će ispitu iz filozofije.  

 

 Idućega dana, u utorak 21. lipnja, ujutro će početi ispiti iz engleskoga jezika, a poslijepodne iz španjolskoga jezika na obje razine - A i B. U četvrtak, 23. lipnja ujutro počet će ispiti iz matematike na A i B razini.

 

 Ispit iz njemačkoga jezika počet će u ponedjeljak, 24. lipnja na A i B razini, ujutro, a u 14 sati ispiti iz francuskoga jezika na obje razine znanja. Ispiti Državne mature u ljetnome ispitnom roku u školskoj godini 2015./2016. godini završit će u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitom iz glazbene umjetnosti koji će početi ujutro. 

 

 Rezultati državne mature bit će objavljeni u srijedu, 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, konačni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak, 18. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene u četvrtak, 21. srpnja.

 

 Jesenski rok polaganja državne mature održat će se od 24. kolovoza do 9. rujna. Rezultati ispita bit će objavljeni 14. rujna, rok za prigovore je do 16. rujna, a konačna objava rezultata bit će 20. rujna.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo