HRVATSKI APSURD

DRŽAVNE BOLNICE NA UDARU ZAKONA Liječnici i medicinski tehničari mjesečno imaju i po 300 prekovremenih, zbog čega im prijete kazne

 
Ilustracija
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Gotovo svi liječnici u Hrvatskoj rade prekovremeno jer ih nema dovoljno, a pacijentima su dužni pružiti zdravstvenu skrb u svakom trenutku. No, prema Zakonu o radu, ako rade previše za to mogu biti kažnjeni, piše Dnevnik.hr.

Posao medicinskog tehničara, Roberta Ivšaka, u kirurškoj sali često zna trajati i izvan radnog vremena.

- Prema Zakonu o radu na godišnjoj razini preko 180 sati je dozvoljeno. Međutim, neki put se zna dogoditi da se kroz mjesec približimo do osamdesetak, pa čak i stotinjak prekovremenih sati - kaže Ivšak.

Prema Zakonu o radu to je protukazonito, zbog čega neki liječnici bivaju kažnjavani.

- U ovom trenutku sve državne bolnice krše neku od stavki Kolektivnog ugovora. Liječnici rade vše od 16 prekovremenih sati mjesečno, rade u protuzakonitim šihtama od 24 satnih dežurstava - kaže Ranka Serventi Seiwerth iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice svakog mjeseca dobiva hrpu papira s popisom ljudi koji imaju najviše prekovremenih sati. Na vrhu liste je kirurg traumatologije koji ima više od 300 prekovremenih sati.

- Kako? Srpanj mjesec - dežurstva, pokrivaju godišnje odmore i bolovanja koja se na žalost dogode - kaže Zovak.

Općenito, pokrivaju manjak liječnika s kojim se Hrvatska godinama bori.

Iako je na čelu Ministarstva zdravstva, ministar Milan Kujundžić i dalje operira hitne slučajeve u KB Dubravi te kaže kako kažnjavati nekoga zato što je radio nema smisla. Slaže se kako treba donijeti određene promjene kada je riječ o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o radu.

- To moramo uskladiti. I naravno da ću razgovarati, a već smo na tomu tragu počeli radnje - zaključio je Kujundžić za Novu Tv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:27