'OVO JE DOBRA OPOMENA'

Državni inspektorat na Jadranu u posljednja tri mjeseca izvršio preko tisuću nadzora iznajmljivača te izrekao 51 mjeru zabrane zbog nepravilnosti

Andrija Mikulić
 Goran Mehkek / CROPIX

Državni inspektorat na Jadranu je od 1. lipnja do 20. kolovoza obavio 1017 inspekcijskih nadzora iznajmljivača i to 636 apartmana, 7 kampova, 111 soba, 80 studio apartmana, 78 kuća za odmor i 105 onih u kojima ugostitelji pružaju smještaj ne bi li pronašao bilo kakve nepravilnosti, piše RTL.

"Od 1017 nadzora, 51 nadzor se odnosi na obavljanje neregistriranih djelatnosti na nelegalan način. Mjera upozorenja dala je dobar i kvalitetan rezultat. Imali smo 15 koordiniranih nadzora, a uključeno je bilo preko 250 inspektora. Taj 51, izrečena im je mjera zabrane", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Primjerice, luksuznu vilu sa sedam spavaćih soba, pet kupaonica i vanjskim bazenom koju je preko agencije na internetu reklamirao jedan Nijemac inspekcija je zapečatila jer nije bila registrirana za najam ni imala potrebne papire.

Onda je tu slučaj francuskih studenata koje su na Hvaru umjesto vile s bazenom dočekali bageri.

"Ovo je jedna u svakom slučaju dobra opomena da se Inspektorat neće šaliti, naravno oni će dati svoje rezultate što su učinili proteklih mjesec, ali u svakom slučaju vidjet će se koliki je broj nadzora veći nego što je bio prije", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

"Jako me to ljuti. I ne samo mene već i sve iznajmljivače koji uredno sve plaćaju i onda se pitaju: šta smo mi budale, a oni su pametni", poručuje predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača iz Malinske Gordana Stanković i dodaje da joj je inspekcija posljednji put bila prije 18 godina. "Do ove godine u mom kraju inspektora gotovo da nije bilo, iako je sivo tržište iz godine u godinu sve veći problem."

Tradicionalno, najčešći gosti na Jadranu su Nijemci. Slijede ih Hrvati i Slovenci. Ministar Cappelli kaže da o svakom gostu treba posebno voditi računa. "Tržište je već ove godine reklo što misli o apartmanima koji su uređeni prije 10, 15, 20 godina. Ja stalno ponavljam ono što smo ponudili prije dvije do tri godine moramo razmisliti jel ono što smo ponudili prije dvije, tri godine možemo i slijedeće jer gost će to prepoznati", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:28