EUHARISTIJSKO SLAVLJE

DRŽAVNI VRH NA BOŽIĆNOJ MISI U PREPUNOJ KATEDRALI Plenković nakon mise: 'Božić je podstrek za još više angažmana za dobrobit svih u Hrvatskoj 2019.'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.12.2018. u 13:36

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković

 

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak, na blagdan Božića, misno slavlje u prepunoj zagrebačkoj katedrali, na kojem je okupljenim vjernicima i članovima državnog vrha zaželio sretan Božić, a u propovijedi je istaknuo da je Isusovo rođenje dalo smisao ljudskog života.

"Isusovo rođenje dalo je smisao ljudskog života. Mi po Božiću postajemo sinovi i kćeri Božje, jer se sin Božji utjelovio na Božić. To je dar Božića", kazao je kardinal Bozanić.

Slavlju je koncelebrirao veći broj svećenika Zagrebačke nadbiskupije te apostolski nuncij nadbiskup Giuseppe Pinto, čiju je nazočnost kardinal Bozanić posebno istaknuo.

FOTOGALERIJA: Božićna misa u zagrebačkoj katedrali

 

Bozanić je naglasio da mu je draga nazočnost predstavnika držanih vlasti, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s nazočnim saborskim zastupnicima i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića s nazočnim ministrima, te predsjednika HAZU Zvonka Kusića.

Oni su ovdje kao vjernici, ali i kao predstavnici hrvatskih državnih institucija, koje time odaju priznanje vjernicima građanima Hrvatske koji slave danas zajednički Božić, kazao je kardinal i poručio: Neka Božić bude blagoslovljen svima.

Na kraju misnog slavlja odsvirana je hrvatska himna, kardinal Bozanić čestitao je Božić predstavnicima državnog vrha i rukovao se s njima, a oni su poslije mise svratili u Nadbiskupski dvor.

Plenković: Božić je podstrek za još više angažmana za dobrobit svih u Hrvatskoj 2019.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u izjavi novinarima u utorak nakon što je bio na božićnoj misi u Zagrebačkoj katedrali, čestitao je svima Božić i istaknuo kako je Božić ljudima na dužnostima podstrek za još više angažmana za dobrobit svih u Hrvatskoj 2019.

"Želim svima sretan Božić, blagdan zajedništva, obitelji, mira, solidarnosti i da ga svi provedemo sa svojim najmilijima, da razmislimo što možemo učiniti bolje, a nama koji smo na dužnostima da bude podstrek za još više angažmana za dobrobit svih u Hrvatskoj u 2019. godine", kazao je premijer Plenković.

Plenković je istaknuo kako će Vlada u 2019. zadržati smjer jer smatra da je dobro procijenila što je Hrvatskoj potrebno - a to su snažne institucije, stabilnost koja omogućuje rad da i gospodarstvenici u miru privređuju, a ulagači da dobro prepoznaju Hrvatsku i nalaze u njoj svoje šanse.

Najavio je da će se nastaviti s provedbom programa uz potrebnu solidarnost u hrvatskom društvu i bolji standard za sve ljude.

'Mislim da smo se nosili s mnogo izazova u vremenu koje je iz nas. Svaka nova godina je novi veliki izazov, a na nama je da budemo na razini tih izazova', kazao je premijer Plenković.

Naglasio je da strateški cilj iduće godine treba biti gospodarstvo i ulaganja, jer je to ključno. Oni su pokretači svega, a mi smo okvir, koji je bio preduvjet da politika stabilizira, a ne destabilizira, ispunili, dodao je.

"Imam dojam da smo kao Vlada u dosadašnjem vremenu imali previše ulogu kriznog upravljanja s pojedinim gospodarskim subjektima, a to su sve na neki način posljedice naše gospodarske tranzicije, koje su prilično koordinirano došle na dnevni red. Ali evo, to je ono što smo uspjeli ispuniti i mislim s dosta solidnim rezultatom", ocijenio je Plenković.

Prije mise predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković također je zaželio svima sretan Božić. "Želim da ojača naša vjera, želim svima nama puno ljubavi, međusobnog uvažavanja, blagostanja, solidarnosti, mira i dobrote", kazao je novinarima.

Na pitanje novinara treba li netko odgovarati ako se tvrdnje bivšeg savjetnika predsjednice Hrvatske Mate Radeljića pokažu točnima, Jandroković je odgovorio: „Danas svima, mir i dobro“.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo