ZLOSTAVLJANJE U OBITELJI

Državno odvjetništvo traži novo vještačenje za Jagodina brata

Pitanje je koliko je nadzor iz 2006. vjerodostojan jer na Jagodi nisu primijetili zlostavljanje

ZAGREB - Nadležno Državno odvjetništvo zatražilo je od stručne ustanove vještačenje 4,5-godišnjeg Ivice, brata seksualno zlostavljane djevojčice Jagode, koja je u svojem potresnom pismu dala naslutiti da i njezin brat prolazi zlostavljanje od njihovih bioloških roditelja.

Podsjetimo, Jagoda je 2006. godine privremeno oduzeta roditeljima, a Ivica, koji je tada imao tek 13 mjeseci, ostavljen je u obitelji. Oboje djece je tada vještačeno.

Ivica nije bio na kontroli

Stručni nalaz nije našao tragova seksualnog zlostavljanja na Ivici, no upozoren je centar za socijalnu skrb na emocionalnu i socijalnu uskraćenost te znakove zanemarivanja djeteta. Stručnjak je, kako saznajemo, naložio intenzivni nadzor te redovite kontrole. Kako neslužbeno doznajemo, Ivica nikad nije doveden na kontrolu.

Nadzor je pak, tvrde u centru, redovito obavljan i prije 2006. godine. Obitelj je, naime, već dugi niz godinama pod paskom centra.

Pitanje je stoga koliko je takav nadzor učinkovit kad nadzornik svih tih godina nije primjetio nikakve znakove zlostavljanja na maloj Jagodi, koje su medicinske sestre u bolnici primjetile nakon jednodnevnog djetetovog boravka.

Nema nikakve licence

Nadzornik je osobito važna osoba, koja ulazi obitelji u kuću, stalno ih nadzire i poučava roditelje najvažnijem poslu na svijetu. Problem je, pak, što nadzornik praktički može biti bilo tko!

Ne postoji nikakav pravilnik o nadzornicima, nisu propisane nikakve potrebne vještine, stručna sprema ili edukacije niti se izdaju bilo kakve licence koje bi garanitrale stručnost ili objektivnost.

-To doista može biti bilo tko, a nerijetko su to poznanici djelatnika centra za socijalnu skrb koji si na taj način zarade 500 kuna “sa strane”, koliko iznosi naknada - kaže naš sugovornik.

Nadzornik sa strankom pušio marihuanu u parku

Posebno su sporni nadzori u vrijeme razvoda roditelja. U međusobnim optuživanjima i borbi za djecu, često se imenuje nadzor nad roditeljskom skrbi, odnosno patronažer koji nadgleda kontakte roditelja i djeteta i daje svoje izvješće centru.

- Patronažeri su nerijetko “u talu” s jednim roditeljem - objašnjava naš sugovornik. Iznosi nedavni slučaj kad je patronažer, “vanjski suradnik centra”, nakon kontakata djeteta i oca s ocem smotao džoint! Majka, znajući da se radi o prijateljima, unajmila je privatnog detektiva koji je snimio kako majka dolazi po dijete u park, a otac i nadzornik sjedaju na rinzol, vade rizle, motaju “nešto” i dodaju si međusobno smotuljak.

U drugom slučaju nadzornikom je imenovan zaposlenik Ministarstva socijalne skrbi, koje je odgovorno za rješavanje žalbi na rad istih tih nadzornika, a u trećem slučaju nadzornik, zaposlenik jednog zatvora, prijetio je jednom roditelju da će mu “poslati svoje dečke da ga srede”!

- A najvažnije je da nema zakonske osnove po kojoj se može tražiti smjenaa nadzornika, jer on po zakonu nije službena osoba - objašnjava naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02