POTPORA

DUBROVAČKI BISKUP UZINIĆ U SARAJEVU 'Hrvatska biskupska konferencija podupire Hrvate katolike u ostvarenju jednakopravnosti u BiH'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2018. u 20:49

Zagreb, 160218.
Nacionalna sveucilisna knjiznica.
Hrvatski helsinski odbor dodjelio je nagrade za ljudska prava u 2017. godini u sklopu 25. obljetnice od osnutka Hrvatskog helsinskog odbora.
Na fotografiji: mons. Mate Uzinic - nagrada za doprinos u medjureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Mate Uzinić

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić rekao je u ponedjeljak na zasjedanju Biskupske konferencije (BK) BiH u Sarajevu kako hrvatski biskupi podupiru svoje bosanskohercegovačke kolege u nastojanjima da tamošnji Hrvati katolici ostvare jednakopravnost u svojoj zemlji.

"Želim na početku izraziti blizinu i podršku biskupa Hrvatske biskupske konferencije vašim nastojanjima i težnjama za uspostavom pravednijih i boljih odnosa na društveno­političkoj razini, kako bi se zajamčila prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskoga", rekao je biskup Uzinić koji je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH bio izaslanik HBK i njezina predsjednika, zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je tijekom zasjedanja Biskupske konferencije kako ne može zaobići "društvenopolitičko stanje u BiH", napose katolika u njoj. Istaknuo je kako se u zemlji provode "nepravedni zakoni i selektivan pristup provođenju Daytona na štetu onih koji su najmanje brojni".

Upozorio je i kako, unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje drugim vlasnicima. Kardinal Puljić dodao je kako vjerskim službenicima, unatoč tome što se obvezala, država ne regulira zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo