KULTURNA BAŠTINA

DUBROVAČKI GRADONAČELNIK ZA TELEGRAPH 'Ja nisam tu da usrećujem ljude, ovim potezom možda ćemo izgubiti i milijun eura, ali će se dugoročno isplatiti'

 
 HANZA MEDIA

Dubrovnik planira drastično smanjiti broj posjetitelja kojima bi u jednom trenutku bio omogućen ulaz unutar zidina u sljedeće dvije godine. Na taj način želimo spriječiti propadanje povijesne jezgre, objasnio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za britanski Telegraph, prilog o putovanjima.

Franković je odlučio ići ispod ograničenja što ga je preporučio UNESCO - 8.000 posjetitelja u jednom trenutku, rekavši da bi on postavio tu granicu na 4.000 ljudi.

- Ovim potezom želimo osigurati kvalitetan doživljaj posjeta Dubrovniku našim gostima. Ne želimo ići do maksimuma, rekao je dubrovački gradonačelnik koji je na tu poziciju izabran u lipnju.

UNESCO je prošle godine upozorio Dubrovnik da je očuvanje kulturne baštine doveo u pitanje zbog nekontroliranog broja turista koji se svakodnevno slijevaju u gradsku jezgru. Prošloga je mjeseca Telegraph Travel izvijestio o zabrinutosti lokalnih vlasti jer gradu prijeti ugroza od navale turista.

Početkom travnja na ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika postavljene su kamere s brojačima posjetitelja. Na taj način gradske vlasti mogu promet usporiti i preusmjeriti ukoliko procjene da previše posjetitelja stvara opasnost za Grad i za turiste.

- Ja nisam tu da usrećujem ljude, nego da poboljšam kvalitetu života u gradu. Kruzeri se neće sa mnom složiti oko toga, ali moj glavni cilj je osigurati kvalitetu za turiste, a to se neće dogoditi ako situacija ostane kakva jest. Iduće dvije godine smanjit će nam se dobit od turizma, izgubit ćemo možda i milijun eura, ali dugoročno će nam se isplatiti. Zaslužujemo biti vrhunska destinacija po kvaliteti, objasnio je Franković za britanski Telegraph.

Prošle godine 529 kruzera uplovilo je u dubrovački akvatorij s kojih je stiglo 799.916 turista, što je značajno povećanje u odnosu na 2015. godinu kada je došlo 475 kruzera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:25