TRANSPLANTACIJA ORGANA

DVIJE I POL GODINE JE ČEKALA NA NOVI BUBREG, A ONDA JE POČELA UTRKA S VREMENOM 'U zadnji čas sam uspjela na vrijeme stići s Kariba do Rijeke'

 
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Prošlog se petka u riječkom KBC-u vodila prava utrka s vremenom zbog transplantacije bubrega mladoj pacijentici. Ona je, naime, bila na odmoru na Karibima kad su joj javili da se pojavio podudaran bubreg. U roku od 24 sata je morala stići u riječku bolnicu kako bi se transplantacija obavila na vrijeme.

Mlada je žena bubreg koji bi se podudarao čekala dvije i pol godine. Njezini su bubrezu zbog postinfektivnog glomerulonefritisa gubili funkciju, a probleme je počela imati još 2011. godine.

Kad ju je liječnik nazvao, počela je utrka s vremenom. Ona i dečko su pronašli zadnji let s karipskog otoka na kojem su se odmarali, a na letu je bilo slobodno još samo jedno mjesto pa je djevojka morala putovati sama.

'Kad sam rekla gdje sam, pitanje je naravno bilo koliko brzo bih mogla doći u Rijeku s Kariba. Kupili smo kartu, a od mjesta gdje smo smješteni do aerodroma treba barem sat vremena vožnje. Krenuli smo u 18 sati i 45 minuta, a zadnji let s otoka polijetao je u 20 sati i pet minuta. Putem smo zvali smo British Airways da nas pričekaju s letom, objašnjavajući o čemu je riječ, no rekli su nam da to nije moguće. Ipak, jurili smo kao ludi i na aerodrom smo uspjeli stići 19 sati i 45 minuta da bi tamo doznali da let kasni sat vremena. Uspjela sam uhvatiti let do Londona otkud sam let za Veneciju čekala još tri sata gdje me čekao naš obiteljski prijatelj koji me vozio dirketno za Rijeku. U Rijeku sam došla u sedam navečer u subotu, obavila tipizaciju tkiva i obradu na hitnom traktu te sam na operacijskom stolu bila oko deset sati navečer. Drugim riječima, u zadnji čas, točnije za 23 sata uspjela sam na vrijeme stići do Rijeke i do svog organa', ispričala je za Novi list.

Liječnik Josip Španjol, predstojnik riječke Klinike za urologiju objasnio je da je važno transplantaciju obaviti u roku od 24 sata.

'U cijelom postupku sudjeluju i nefrolozi, anesteziolozi i brojne druge struke, kao i koordinatori za transplantacije na nivou bolnice, države, ali i Eurotransplanta. Kad se sve to posloži, naš je cilj transplantaciju obaviti u roku od 24 sata od eksplantacije organa. Krajnji rok za transplantaciju bubrega je 24 sata jer nakon toga taj organ više nije za presađivanje', rekao je dr. Španjol za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:20