MJESTO GDJE JE OSNOVANA HRVATSKA VOJSKA

DVORAC TUŠKANAC OSTAO IZOLIRAN USRED VOJARNE Ljetnikovac Werner MORH vratio vlasnici opasan žicom visokom 2 metra

Dvorac je procijenjen na 3,050.000 eura, a nasljednica Gabriela Kamnatnik htjela ga je prodati državi za 2,500.000, ali je to propalo
 Damir Krajač / CROPIX

U dvorištu vojarne Počasno-zaštitne bojne razvučena je žičana ograda oko dva metra visine koja razdvaja vojarnu i donedavno državni rezidencijalni objekt, ljetnikovac Werner, koji su za svoje potrebe koristili Ministarstvo obrane i Oružane snage. Ljetnikovac, poznatiji kao dvorac Tuškanac, nakon 15 godina pravne bitke vraćen je nasljednici Gabrieli Kamnatnik.

Odbili najam za 16.000

Dvorac, u kojem je 1991. godine formirana Hrvatska vojska i osnovan Glavni stožer, prije otprilike mjesec dana ograđen je žicom. Iako je postojala mogućnost da ostane u državnom vlasništvu, ta opcija nije realizirana.

Dvorac je procijenjen na 3,050.000 eura, a gospođa Kamnatnik ga je bila spremna prodati državi za 500 tisuća eura manje. Tražila je nekoliko poslovnih prostora u centru Zagreba u zamjenu. Kad je to propalo, njen pravni zastupnik predložio je mjesečni najam od 16 tisuća eura, ali MORH je to odbio.

Na kraju je Državni ured za upravljanje državnom imovinom donio odluku o povratu imovine. Tako je glavni ulaz u dvorac potpuno zagrađen žicom jer se u njega ulazi iz dvorišta vojarne. Žica prolazi preko ulaznih stepenica. Tri su ostale u vojarni, a dvije u sklopu dvorca.

Suživot vojske i stanara

Pitanje je kako će funkcionirati suživot vojske i budućih stanara dvorca.

Vojarna Tuškanac, u kojoj je smještena elitna postrojba HV-a, perspektivni je objekt za Oružane snage, a naši sugovornici podsjećaju da se ljetnikovac prema urbanističkom planu nalazi u zoni posebne namjene pa vlasnica na ljetnikovcu neće moći raditi nikakve preinake bez dopuštenja vojske. Neće ga moći ni prodati bez sigurnosne provjere budućih vlasnika. Pitanje je hoće li se glavni ulaz više koristiti jer je okrenut prema vojarni. Vojska će zbog svoje sigurnosti zasigurno postaviti nadzorne uređaje te će taj civilni objekt postati jedan od najčuvanijih u državi.

Dvorac ima 530 četvornih metara i pripada mu 2051 kvadrat zemljišta.

Tražili povrat

Njegov povrat zatražio je Mario Marić, sin i nasljednik dr. Milana Marića koji je u posjed ljetnikovca došao 1929. Mario Marić je nekoliko godina nakon podnošenja zahtjeva preminuo, a zatim i njegova supruga.

Nakon njene smrti ljetnikovac je naslijedila Gabriela Kamnatnik kojoj je Mario Marić bio stric, a danas živi u Južnoj Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:36