USKORO DIJAGNOZA

EBOLA STIGLA DO HRVATSKE GRANICE? U Ljubljani primili pacijenta sa svim simptomima smrtonosne bolesti

Members of Doctors Without Borders (MSF) wearing protective gear walk outside the isolation ward of the Donka Hospital, on July 23, 2014 in Conakry. A Liberian man has been hospitalised in Lagos with Ebola-like symptoms, but it is not yet clear if he is infected with the killer virus, Nigerian officials said on July 24. Ebola first emerged in 1976 in what is now the Democratic Republic of Congo, and is named after a river in that country. AFP PHOTO / CELLOU BINANI
 CELLOU BINANI/AFP

LJUBLJANA - U Kliničkom centru (UKC) u Ljubljani potvrdili su u četvrtak popodne na izvanrednoj konferenciji za novinare da su primili pacijenta s ozbiljnim simptomima ebole.

Riječ je o osobi slovenskog državljanstva koja se vratila u domovinu prije koji dan, nakon boravka u jednoj afričkoj državi u kojoj je ebola još aktivna, naveli su liječnici najuglednije slovenske zdravstvene ustanove. U bolnicu je primljena u srijedu i ima visoku temperaturu.

Ozbiljna sumnja na ebolu, što bi bio prvi takav slučaj u Sloveniji nakon nekoliko "lažnih uzbuna" od sredine prošle godine, još nije potvrđena, no prisutni su svi simptomi te bolesti.

Uzorci oboljelog poslati su na analizu, prvi preliminarni rezultati bit će poznati možda još danas, dok će za konačnu dijagnozu biti potrebno nekoliko dana.

Predstojnik infekcijske klinike Franc Strle kazao je da će sumnja na ebolu biti odbačena ako rezultat pretraga i nakon tri dana budu negativni.

"Naša zadaća je pomoći bolesniku i smanjiti mogućnost zaraze drugih", rekli su liječnici Infekcijskog odjela UKC-a na konferenciji za novinare.

Stanje pacijentice za sada se ocjenjuje dobrim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:14