OPET IZ BiH

EKSKLUZIVNE fotogafije švercanog mesa: Kombi je bio pun bifteka iz kojih je curila krv!

Splitska policija uhitila je u srijedu još jednog švercera mesa iz BiH. Ivan Roso ilegalno je prešao granicu svojim Mercedesom Vito na području Vrgorca. U teretnom prostoru kombija prevozio je 330 kilograma junećih bifteka.

Policija, koja je imala saznanja o njegovu biznisu, pokušala ga je zaustaviti, no Roso im je pobjegao. Uhićen je na području Slimena i prijavljen je zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Fotografije s mjesta Rosinog uhićenja dovoljno govore o kvaliteti i ispravnosti mesa koje je trebalo biti posluženo građanima i turistima diljem Makarske rivijere. Bilo je umotano u folije i jutene vreće, prevoženo satima iz BiH na temperaturi većoj od 30 stupnjeva. Kada su policajci i inspektori otvorili folije, iz poluodmrznutog mesa naguranog u prtljažnik curila je sukrvica. Meso je odlukom Županijske veterinarske inspekcije oduzeto i poslano na spaljivanje.

Poslano na spaljivanje

To je treći slučaj pronalaska ilegalnog mesa na području splitsko-dalmatinske policije, bez ikakvih papira o zdravstvenoj ispravnosti, kvaliteti i podrijetlu. Doznaje se tek da je Roso meso kupio u jednoj mesnici na području Travnika, baš kao i Ante Knezović koji je samo dan prije Rose uhićen s 200 kilograma junetine i teletine prošvercane iz Travnika.

Meso je u oba slučaja bilo namijenjeno restoranima i hotelima na Makarskoj rivijeri.

Roso je granicu ilegalno prešao u Mijaci kod Vrgorca te se zaputio prema Omišu. Policija zasad nema informaciju koliko je meso platio, no sasvim je sigurno da će se nakon ovog slučaja na udaru bosanske policije naći travnički mesari, jer postaje jasno kako su i oni dio lanca krijumčarenja mesa u Hrvatsku.

Opsežna akcija

Policija je početkom lipnja pokrenula opsežnu akciju suzbijanja crnog tržišta švercanim mesom upitne zdravstvene ispravnosti, a 16. lipnja uhićen je Tonči Maljković koji je u 1,5 godinu prodao dvije tone ili oko osam tisuća porcija smrznutih bifteka i ramsteka dalmatinskim restoranima, hotelima i konobama. U njegovim prostorima nađeno je još gotovo tri tone smrznutog mesa koje je spaljeno u zagrebačkoj kafileriji u Agroproteinki. Uhićeni Miljković na švercanom je mesu zaradio oko 200.000 kuna. Potom je, u sklopu iste akcije u kojoj hrvatski policajci surađuju s kolegama iz BiH, uhićen Ante Knezović koji je u Mercedesu švercao 200 kilograma travničke junetine i teletine. Dan kasnije uhićen je i Roso s 330 kilograma mesa.

Dubinska kontrola

Policija provodi dubinsku graničnu kontrolu pokušavši suzbiti tzv. vrgoračku rutu. Granica BiH i hrvatske na tom je dijelu gotovo nebranjiva jer nema svoj prirodni tok. Zato je mnogo načina na koji je moguće zaobići granične prijelaze, a granica je veoma dugačka, što ju čini idealnom za krijumčare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:55