PODVODNA SENZACIJA

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE SPLITSKE ATLANTIDE Kod Brača otkriveno naselje pod morem?

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2014. u 08:05

Božidar Vukičević/CROPIX

Podvodni arheolozi Konzervatorskog zavoda obići će lokalitet kako bi utvrdili jesu li ploče djelo ljudskih ruku

Atraktivno jadransko podmorje od ovog je tjedna bogatije za još jedan izvanredan podvodni lokalitet koji su već prozvali “splitskom Atlantidom”.

Ronioci Podvodno-istraživačkog kluba Mornar iz Splita pronašli su, naime, u Bračkom kanalu, na dubini od oko 20 metara, kamenu “ulicu” dugu oko jednog kilometra. Riječ je o cesti popločanoj kamenom koja uistinu izgleda previše pravilno da bi nastala prirodno.

Je li riječ o nevjerojatnom arheološkom nalazištu ili, pak, o igri prirodnih sila, utvrdit će podvodni arheolozi Konzervatorskog zavoda Ministarstva kulture koji bi idući tjedan trebali obići lokalitet smješten gotovo na samoj sredini Bračkog kanala, između Splita i otoka Brača.

- Legenda o podvodnoj ulici postoji već deset godina - kaže Ivan Bronzović iz PIK-a Mornar.

- Već je tada supetarski ronilac Jerko Hržić tijekom svojih istraživanja otkrio dvadesetak metara nečega što ga je podsjećalo na cestu građenu ljudskom rukom. Dotad se tome nije pridavalo previše pozornosti, naročito jer je lokacija udaljena od jedne i druge obale te nije u zoni ronjenja.

No, odlučili smo konačno istražiti tu priču i jako se iznenadili onime što smo vidjeli. Na tom je dijelu podmorja muljevito dno, no jasno se vidjela ‘cesta’. Riječ je o kamenim blokovima te je cesta dugačka oko jednog kilometra, a široka oko sedam metara. No, to je samo onaj dio koji smo dosad dokumentirali. Nismo išli u daljnja istraživanja jer nam je glavni cilj bio dokumentirati lokaciju i izgled pronalaska, a idući ćemo tjedan, nadam se, zaroniti s podvodnim arheolozima kako bi se i oni uključili u analizu - objašnjava Bronzović.

Budući da je riječ o pronalasku na lokaciji toliko udaljenoj od kopna, nije uopće jasno što bi cesta mogla predstavljati, kao ni koja ju je kultura možda gradila. Moguće je da se istraživanjem pronađe i više zanimljivih objekata.

- Pronalazak smo u šali nazvali ‘splitskom Atlantidom’. Moguće je da je stvarno riječ o prirodnom fenomenu, ali ako je tako, onda je stvarno riječ o rijetkom i dosad neviđenom slučaju. Ploče su postavljene horizontalno i pravilne su, a takvo što dosad nismo zabilježili kada je riječ o prirodnom formiranju dna - ističe Bronzović.

U more su pozvali i Božu Vukičevića, ponajboljeg podvodnog fotografa, koji je napravio fascinantne fotografije. Kada se završe istražni radovi, ovi prekrasni prizori bit će otkriveni i zaljubljenicima u ronjenje.

Idealno za ronioce

Bronzović ističe kako je otkriće samo po sebi spektakularno.

- Riječ je o otkriću na lokaciji koja dosad nije bila zanimljiva roniocima, a zapravo je na idealnoj dubini te je mogu savladati i ronioci početnici. Ovo će biti popularna podmorska atrakcija, zaključuje.

Izdvajamo